zondag, juni 12, 2005

Paul Rosenmöller liet Jantje Smit lopen

In de IKON-uitzending van 11 juni 2005 vroeg Paul Rosenmöller de 23-jarige rapper Ali B. naar zijn mening over “eerwraak”, “vrouwenonderdrukking”, “kapen van de Islam” en “de moord op Theo van Gogh”. Ali B. -Nederlander van Marokkaanse komaf- accepteerde de vragen niet: “Jantje Smit stel je die vragen ook niet!”. Rosenmöller meende dat –onder dezelfde omstandigheden- Jantje Smit de vragen weldegelijk ook voorgelegd zou krijgen. Met deze ongeloofwaardige move van de alom geroemde debater verdween het nog te scoren punt van tafel.
De idee achter de weigering van vragen is, dat iemand uit een bepaalde kring niet aangesproken mag worden op wat anderen uit diezelfde kring voor slechts doen. Dit hyper-individualistisch standpunt dat omarmd wordt door mensen als Anja Meulenbelt en Peter van Heemst, wordt eigenlijk ook aangehangen door de groenlinkser Rosenmöller, maar nu in de vorm van: als je één iemand aanspreekt op iets waarvan hij niet de oorzaak is, dan moet je alle mensen erop aanspreken. De geringe, publieke blijken van mede-lijden uit Marokkaanse kring direct na de moord op Theo van Gogh is wel verklaard vanuit deze denkhouding. Het is een weinig creatief en onvruchtbaar standpunt, dat geen oog heeft voor het menselijk tekort en uiteindelijk tot niets leidt.
Wanneer algemeen bekend zou zijn dat opmerkelijk veel Volendammers oude vrouwtjes beroven, meisjes in zwembaden lastig vallen en invaliden pesten, dan zou de Volendammer Jantje Smit daarop zeker worden aangesproken en daar last van hebben. Dit kan betreurd worden, maar het is de menselijk natuur (en evolutionair gezien zo gek nog niet). Men kan zijn morele gelijk vieren en in zijn morele verontwaardiging over dit menselijk tekort blijven steken. Maar men kan ook Jan als verantwoordelijke Nederlander aanspreken en hem vragen om gebruikmakend van zijn bijzondere band met de Volendammers, samen met anderen het tij te keren. Dat lijkt mij niet meer dan normaal.
En zo is het ook met Ali B. die mag op zijn verantwoordelijkheid als Nederlander aangesproken worden om zijn bijdrage aan de samenleving te leveren en te meer daar hij een bijzondere positie heeft in de Marokkaanse gemeenschap en de oplossing voor de vele problemen toch vooral uit de Marokkaanse gemeenschap zelf zal moeten komen. Iemand uit die kring zal toch het voortouw moeten nemen en voorlief moeten nemen dat Marokkanen hem voor NSB’er uitmaken. Dit had Rosenmöller willen (?) en moeten zeggen, maar hij verslikte zich nog in een hard stukje Politieke Correctheid, dat voor Jantje andere normen stelt dan voor Ali.

rkh, 12 juni 2005

1 opmerking:

Anoniem zei

De Volendamse jeugd is massaal aan de cocaïne, zo blijkt uit politie-onderzoek. Zeker 50 tot 80% van de jongeren in Volendam gebruikt deze harddrug regelmatig.(RTL Nieuws 4-11-2002)


Jantje(nu eigenlijk liever Jan) Smit in een interview toen hij naar zijn mening daarover gevraagd werd: "Ali B. stel je die vragen ook niet!".