zondag, juli 31, 2005

Gansjes-gedrag: Connie Palmen.

De eerste zomergast van Connie Palmen was Cees Nooteboom. Deze gast had zich terdege voorbereid en wilde duidelijk de regisseur zijn van z’n eigen VPRO-avond (24-05-05). Hij vond daarbij Palmen op zijn weg die soms ook wel iets wilde zeggen. Nooteboom meende dat Bacon in een getoond fragment “toeter” was. Palmen kakelde dat Bacon een dronkaard is, dat dat niet erg is en dat dronkaards best leuke mensen zijn. Uit ergernis hield Noteboom zich enkele ogenblikken stil; het was zijn programma en dat mocht niet verstoord worden.
Palmen had zich –volgens de vooraankondiging- een gesprek gedacht, maar kon kennelijk zelf daarin geen partner zijn. Ze was gewoon niet in staat zinvolle vragen te stellen. De vragen die ze wel stelde of de opmerkingen die ze plaatste, waren vaak overbodig, niet terzake of ronduit storend en vaak door hun klefheid gênant. Ik geef hiervan drie voorbeelden. Overigens was naar mijn inschatting een goed gesprek met de “geboren” causeur Nooteboom zeer wel mogelijk, mits in elk geval de tijdsdruk wordt weerstaan.

Nooteboom betreurt de teloorgang van kloosterschool en gymnasium. Gespreksonderwerp zou dus kunnen zijn de (linkse) Politiek en het Bildungs-ideaal. Maar Palmen doet hier niets mee, denkt een toevoeging te kunnen maken door te verwijzen naar de leegloop van kloosters en voort gaat het weer … op weg naar een volgend onderwerp.
In een filmje over vrijheidstrijders ziet Palmen in de één een idealist (Che Guevara) en in de ander een opportunist. Maar, voegt ze er veelbetekenend aan toe, het is wel een opportunist die goed kan dansen, zoals jij, Cees, ook goed kunt dansen. Wat moet Nooteboom en de kijker met deze onzin?
Nooteboom vindt het prachtig dat de gedichten van de vrouwenliefhebber Slauerhof door de Portugese Cristina Branco als fado worden gezongen. Palmen’s reactie: Wie weet Cees wat er allemaal nog met jouw werk gebeurt. Men zou hier nog iets van humor in kunnen zien, maar laten we blij zijn dat het hierbij bleef en dat het niet was van “Cees, jij kan toch ook zo mooi zingen!”.

rkh, 30-07-2005

Geen opmerkingen: