zondag, juli 17, 2022

Tutu zonder nieten

Als het over vergeven gaat, zijn er volgens bisschop Tutu twee simpele waarheden: ”Er is niets dat niet vergeven kan worden” en “Er is niemand die het niet verdient vergeven te worden” (Het boek van vergeving, Desmond & Mpho Tutu (stefankapitany.nl)). Dat is per waarheid 2X Niet: één keer expliciet en één keer impliciet (niets=niet iets, niemand=niet iemand). Een beetje communicatiedeskundige raadt zoiets af.

Dus is de vraag waarom Tutu dit doet en niet kiest voor een logisch equivalente en positieve formulering: “Alles kan vergeven worden” en “Iedereen verdient het vergeven te worden”. Dat zijn tenminste heldere uitspraken waarover gediscussieerd kan worden.

 

Het enige wat ik kan bedenken voor deze keuze, is dat de positief geformuleerde beweringen te confronterend zijn en meteen weerstand oproepen. Vandaar dat Tutu over de band speelt en voor mist en moeilijke constructies kiest.

 

rkh, 17-07-2022

 

1 opmerking:

Anoniem zei

CORRECT ! Men kan overigens ook wel over de negatief geformuleerde stellingen discussiëren maar uw vraag is terecht, waarom niet positief geformuleerd ? Dat is tenminste helder. Rest nog de vraag, is Tutu niet iemand die het niet verdient dit te worden vergeven ?
PJ te N