maandag, augustus 22, 2022

Iedereen is van kleur

De woke mens kiest voor wit i.p.v. blank. Arie Elshout verklaart zich in zijn column van afgelopen maandag tegen en noemt vier argumenten. Ik voeg een vijfde argument toe. Woorden moeten discrimineren, in de zin van onderscheidend zijn. Kies je voor wit dan is spreken over “Mensen van kleur” zinledig geworden, omdat ook wit een kleur is en dus alle mensen –inclusief de zgn. witten- “Mensen van kleur” zijn. De conclusie moet zijn: “People of color” discrimineert niet en voegt dus niets toe aan het taalgereedschap.

 

rkh, 22-08-2022

 

  

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Blank wordt doorgaans ook als kleur gezien. Kleurloos bestaat dus strikt genomen niet. Wel noemen wij soms iemand kleurloos maar dat slaat dan niet op zijn / haar letterlijke kleur.
Overigens hadden wij vóór de kleurfotografie zwart wit fotografie met grijstinten. Je zou daarom kunnen verdedigen dat zwart wit met grijstinten kleurloos is. Dan zou zwart ook kleurloos zijn.
PJ te N.

DIXI zei

ik ben ervan uitgegaan dat blank kleurloos, volledig transparant/doorzichtig, is.
Ik vind het overigens wel een aardige bijdrage, maar de VK denkt daar anders over.

Anoniem zei

20 november 2022
Groeten uit Dixiland ! Hier staan de straten vol met Dixi huisjes voor de hardlopers die netjes hun behoeften willen doen.
PJ te N