dinsdag, juni 20, 2006

Blind voor kleuren

Dat media bijdragen aan een rechts klimaat van onverdraagzaamheid –dat uiteindelijk van de vrome moslim een terrorist maakt- dat is een boude bewering. Verslaggevers en commentatoren hebben namelijk geen oog voor kleur en daarin verschilt de rechtse pers niet van de linkse (in tegenstelling tot wat gedacht wordt). De pers is als de vrouw die direct na de moord op Theo van Gogh voor de radio de situatie beschreef, maar niets over de islamitische klederdracht zei om niet voor rechts te worden versleten of stigmatiserend en onnodig kwetsend over te komen. Een onderzoek na die moord had dan ook als slotsom dat de media uitermate terughoudend hadden gereageerd, in weerwil van Mak’s bewering. Alleen als het echt niet anders kan, dan wordt iets dat gevoelig ligt een item voor de media. Zo is “De diamantbuurt” door de “linkse” Volkskrant onderwerp geworden.

Op maandagmiddag, 12 juni, is er heibel in en bij het De Mirandabad; ambulancepersoneel, artsen en de ambulance zelf worden lastig gevallen door dronken jongeren waarvan er één in onmacht is gevallen. “De Miranda” roept bij mij herinneringen op aan problemen met handtastelijke en intimiderende Marokkaantjes. Maar of het inderdaad Marokkanen zijn, dat kom je niet te weten. AT5-nieuws, GeenStijl, Fok!, De Telegraaf, AD etc. zeggen op dinsdagmorgen niets over de etniciteit. Ook aan de internetfora heb je niets. Suggesties dat het wel weer om Marokkanen zal gaan, worden door moraalreaguurders als vooroordelen weggezet. Voorlopig hoeven we dus niets van de burgerjournalistiek te verwachten! Zelfs een filmpje is op internet niet voorhanden.
Parool komt in de middag met een neutrale tekst uit, maar wel met daarin aan het eind de opmerking van één van de jongeren dat de lege ambulance wegscheurde omdat het “slachtoffer” allochtoon is. Dus toch! Theodor Holman is aan het bellen geslagen en schreef er in het Parool een mooi stuk over.

Er zijn er die nog steeds menen dat etniciteit bij zulke voorvallen niet genoemd mag worden. Maar uit puur lijfsbehoud wil IK toch wel graag weten wie minder en wie meer te vertrouwen is. Dat de Marokkaanse gemeenschap in de min valt, moeten ze eerst en vooral zien als hùn probleem.

De vrouwelijke arts werd door een jonge Marokkaan in het gezicht geslagen toen ze de pols pakte van het “slachtoffer”. Daar zit een normen- en waardensysteem achter dat Beatrix bevestigt door bij een officiële aangelegenheid Moslimmannen niet de hand te drukken.


p.s.:
- Op vrijdag drukt de Volkskrant de “Brief van de dag” af. Die gaat over de kwestie, maar geen woord over de Marokkaanse inbreng.
- Op zaterdag een verhaal van Aleid Truijens, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Ze refereert aan één van de racisme-onderzoeken en vraagt zich af of ze nu tot die mensen behoort die discrimineren en vermoedt dat jonge Marokkanen zullen behoren tot zij die worden gediscrimineerd.
- Op maandag, 19 juni, drukt de Volkskrant reacties af op de “Brief van de dag” van vrijdag. Alle reacties gaan over dronkenschap van jongeren. Geen woord over Marokkanen.

rkh, 15-06-06

1 opmerking:

Anoniem zei

Kijk ook eens op http://forums.marokko.nl/index.php

PJ te N