woensdag, juni 14, 2006

De schone handen van Groenlinks

Wie in Amsterdam een bijstandsuitkering geniet, kan bezoek aan huis verwachten. Met deze actie heeft Amsterdam vele miljoenen (ik geloof over afgelopen jaar iets in de orde van 25 miljoen) weten te besparen. Wethouder Aboutaleb is daar trots op en wil dat huisbezoek wet wordt, zodat weigering van de toegang niet meer mogelijk is. Onder de Groenlinks wethouder Frank Köhler -5 jaar terug- was het wel anders: toen hadden armoedebestrijding en snelle betaling de hoogste prioriteit en stond onderzoek naar de legitimiteit van een bijstandsuitkering in de ijskast. Köhler heeft dan ook vervroegd afscheid moeten nemen.

Groenlinks heeft zich er in het nieuwe College niet op laten vastleggen. Wethouder Marijke Vos en de fractie van Groenlinks stellen twee eisen: 1. het moet netjes gaan (wat niemand natuurlijk betwist), 2. de uitkeringsklant moet de toegang tot het pand kunnen weigeren. De rechten van het individu en de privacy staan bij Groenlinks wel in erg hoog aanzien. Hoewel bij een aanvraag dan weer wel een nader onderzoek mag worden gedaan. Groenlinks blijft officiëel in de goedheid van de mens geloven. Zolang je geen bestuurlijke verantwoordelijkheid hebt of gewoon niet neemt of een gunstige uitspraak van de rechter verwacht (alsof politiek niet het primaat heeft), kun je rustig blijven geloven. Maar dit denken in praktijk gebracht, ondergraaft wel het fundament van het sociale stelsel.

Zet de PvdA met steun van “rechts” het bezoek aan huis voort dan heeft de gemeenschap hier baat bij. Maar ook Groenlinks, want er zijn dan weinig vragen meer over misbruik van de sociale voorzieningen en mochten ambtenaren hun boekje te buiten gaan dan kan Groenlinks wijzen op hun afwijkend standpunt. Voor Groenlinks is het altijd bingo!, altijd win-win. Dat geldt ook voor de terreurbestrijding of de aanpak van buurtoverlast.

Een getuigenispartij heeft altijd gelijk. Gaat het fout dan wast men de handen in onschuld en gaat het goed dan is er geen kwestie.


n.b.: De SP-fractie in Amsterdam ondersteunt hierin Groenlinks.

r.k.h., 13-06-2006

Geen opmerkingen: