maandag, juli 10, 2006

Over zelfcensuur en kleurenblindheid

Weer zo’n geval: Zondagavond, 2 juli, is een ambulance in 7 minuten ter plekke. Personeel en wagen worden door de daar aanwezige familie en vrienden gemolesteerd. Politie en brandweer moeten assistentie verlenen. Ook in het ziekenhuis wordt stennis gemaakt. Patiënt overlijdt uiteindelijk.
De nieuwssite van AT5 (Amsterdam) bericht op maandag hierover. De Volkskrant en fok!frontpage berichten hierover op dinsdag. De etniciteit van familie en vrienden is niet te achterhalen, ook niet via de fora. In een artikel van de Telegraaf op donderdag, 6 juli, wordt dit incident gekoppeld aan het incident bij en in het De Miranda-bad, maar de “kleur” ontbreekt.
Ik volg de gratis editie van Parool op internet. Pas op vrijdag wordt (voor mij) de etniciteit bekend gemaakt. Op het forum van AT5 wordt nu ook de kleur genoemd. Ook vind ik een link naar RTV-NH. Het blijkt dat dit tv-station al op maandag of dinsdag een uitzending had waarin de al dan niet gehoofddoekte familie en vrienden uitgebreid hun gram uitschreeuwen. Ze zien veel discriminatie en racisme in Nederland, zoveel is duidelijk.
Op zaterdag, 8 juli, is dit incident ook voor NOVA een item. Jeroen Pauw heeft Youp van ’t Hek als sidekick. Veel hulpverleners komen aan het woord. Men ziet de mentaliteit veranderen, niet alleen in de stad maar ook op het platteland. De ongebreidelde aanvoer vanuit het Rif en Anatolië als grond voor veel ellende blijft verzwegen. Het woord “Turk”of “Marokkaan” valt in de uitzending niet. De tucht van Cohen heeft kennelijk tot zelfcensuur geleid.
Ook de nar weet geen verklaring voor deze toename van hufterigheid. Het zou –probeert Youp- verveling kunnen zijn; ze hebben alles al. Hij had ook kunnen wijzen op het mooie weer van afgelopen week.


p.s.: De hulpverleners willen de mogelijkheid van het doen van anonieme aangifte. Hoe denken de rechtstatelijken (bij groenlinks) hierover?

Geen opmerkingen: