dinsdag, april 07, 2009

De dommen worden dommer

Iemand met een goed verstand kon in vroegere tijden –door omstandigheden- gedwongen zijn een eenvoudig ambacht te aanvaarden. Zo iemand gaf het beroep aanzien, vijzelde het moreel van zijn collega’s op en was een voorbeeld voor anderen. Zijn specifieke gaven kon hij laten zien in kerkelijk verband, in bondswerk of ander bestuurlijk werk. De arbeidersklasse was nog tamelijk heterogeen.

Het onderwijs heeft zijn emancipatorisch werk gedaan. Wat nu achterblijft, zijn mensen die qua intellectuele vaardigheden niet mee kunnen komen. Het potentiële rolmodel zoekt een goed heenkomen. Wie goed zou zijn op het VMBO, gaat naar de HAVO. Wie goed zou zijn op de HAVO, gaat naar het Atheneum. Wie goed zou zijn op het Atheneum, gaat naar het Gymnasium. Het Gymnasium gaat er niet op vooruit, omdat door deze aanwas het niveau daalt en de mentaliteit wijzigt. En eigenlijk zijn door deze opwaartse stuwing alle schooltypes verliezers.
Op het VMBO zal nu nog veel verborgen allochtoon talent zitten. Maar ook hier zal de emancipatie zijn werk doen. Het is een proces, dat alle intelligentie uit de “domme massa”* haalt en een homogene onderklasse oplevert. Om die reden kan gesteld worden, dat “de dommen dommer worden”.
Het is dan ook mijn voorspelling dat het VMBO in zijn huidige vorm er nooit beter op kan worden, wat je ook doet. In tegendeel er wacht ons nog veel meer ellende.

De bestuurskundigen Mark Bovens (Utrecht) en Anchrit Wille (Leiden) vinden dat de volkspartijen (VVD, PvdA, CDA) zelf schuld zijn aan het ontstaan en de groei van de zgn. populistische partijen (PVV, SP). Nederland is een diplomademocratie geworden. De politiek wordt bevolkt en gedragen door hogeropgeleiden. Een nieuwe tweedeling –namelijk die tussen lager- en hogeropgeleiden- dreigt na de tweedeling van kapitaal en arbeid.
De bestuurskundigen noemen ook als mogelijke oplossingen minder nadruk bij benoemingen op professionele expertise en meer nadruk op vertegenwoordiging/afspiegeling.
Mijn mening is, dat de mensen die zij zoeken (laagopgeleid en toch voldoende intellect om een discussie te kunnen volgen en te kunnen voeren) zijn uitgesorteerd en nu tot de zgn. hogeropgeleiden behoren. De lageropgeleiden van nu zijn niet meer de lageropgeleiden van vroeger.
Alleen een allochtoon politiek talent kan nog –for the time being- aan de wens van de beide bestuurskundigen tegemoet komen.

rkh, 06-04-09


* Een woordkeuze om mijn punt te maken, maar die me wel tegen de borst stuit.

1 opmerking:

Anoniem zei

Google eens op burgerschapsvorming. Is dat niet de oplossing voor het gesignaleerde probleem ?

PJ te N