maandag, mei 18, 2009

Plasterk en het vals Bewustzijn

In de redeneringen van Plasterk klinkt soms een ouderwets, maar onvervalst marxistisch geluid door.

Zo heeft de minister onlangs zijn standpunt omtrent locatie en vormgeving van het Nationaal Historisch Museum gewijzigd. De tweede kamer is ontstemd over deze draai. De minister zegt deze reactie te begrijpen, maar spreekt ook doodleuk de verwachting uit dat als de kamerleden meer kennis hebben, zij wel bij zullen draaien. De kamerleden hebben een “vals bewustzijn” en zullen noodwendig die éne waarheid gaan inzien en dat is natuurlijk de waarheid van Plasterk zelf. Het is de orthodox-marxistische idee dat sommige mensen leven in onwetendheid en dat kennis noodzakelijk tot één bepaald inzicht zal leiden.

Eerder al adviseerde Plasterk boze onderwijsbonden eerst nog maar een nachtje over een bepaald voorstel te slapen. Dat is uit de hoogte. Ook hier dus een verwijzing naar de staat van onwetendheid bij zijn opponenten en de verwachting dat uiteindelijk iedereen die éne waarheid zal zien.

De achterban van SGP en CU ziet Plasterk als Gods volk onderweg, dat in de marge nog wat sputtert tegen de gang van de geschiedenis. Maar uiteindelijk zal de nieuwe en echte Rouvoet homo zijn en uit handen van Plasterk de Jos Brink prijs mogen ontvangen voor het nodige masseerwerk.

Het is een verlichte manier van redeneren die de ander ten diepste niet serieus neemt. En zo kan minzaamheid tot arrogantie worden.

rkh, 18 mei 2009-05-18


p.s.: Ik kon even niet op “vals bewustzijn” komen. Gezocht op Marxisme + onderbewustzijn/onbewust. Niets gevonden, dus weinig aan google gehad.

Geen opmerkingen: