donderdag, september 16, 2010

Sommige burgers zijn meer gelijk

Ik ben tegen dubbele paspoorten. De Bijbelse wijsheid van "Gij zult geen twee heren dienen"* geeft mij zekerheid over de juistheid van de keuze. Maar de rechtvaardiging hier is een rechtsstatelijke.

Eén van de fundamenten van de democratische rechtsstaat is, dat alle burgers gelijk zijn voor de wet. Maar, als alleen sommige burgers een tweede nationaliteit kunnen bemachtigen dan is het de facto wel gedaan met die gelijkheid. Het is dan meer van "All animals are equal but some are more equal".
De mogelijkheid van het hebben van een tweede paspoort creëert een nieuw type burger naast de gewone burger: de burger+. Alleen de burger+ kan en mag kiezen uit de beste van twee werelden.

De burger+ die zich onttrekt aan ons strafsysteem, kan zich -hoewel hier veroordeeld- rechtens en ongestraft vestigen in zijn thuisland. Een gewone burger heeft die mogelijkheid niet. In naam der wet wordt recht gedaan, maar de vogel is onderwijl wel gevlogen.

In een rechtsstaat zijn voor alle burgers de rechten en plichten gelijk. Maar in de praktijk wordt de één opgeroepen voor krijgsdienst in den vreemde (wat bij wet verboden is!) en de ander niet. De één mag of moet stemmen voor het Turkse parlement, de ander niet.

Dit juridisch monstrum van twee paspoorten tast de rechtsstaat en het rechtsgevoel aan, maar niemand die zich daar om bekreunt. Het onderliggende probleem is dat ongelijke gevallen gelijk behandeld worden.

rkh, 14-09-2010


* Een Marokkaanse staatsecretaris kreeg onlangs van de staat Portugal een paspoort als cadeau. Koning Mohammed gooide hem meteen uit zijn regering.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Nederland kent o.a. 50.000 Duitsers, 45.000 Britten, 40.000 Belgen en 17.000 Amerikanen met een dubbele nationaliteit. En maar liefst 250.000 Marokkanen en 275.000 Turken.
Ik ben voor een dubbele (of meervoudige) nationaliteit van beschaafde mensen, maar tegen een dubbele nationaliteit van moslims.
PJ te N

DIXI zei

Brigitte Böhler heeft nu nl-paspoort, maar moest duitse inleveren.

Maar wat vind je van de argumentatie?

Anoniem zei

Ik vind je argumentatie ijzersterk.
Laat onverlet dat het hart redenen kent die het verstand te boven gaan. Zo ben ik blij met je argumentatie als het om moslims gaat maar minder blij als het om beschaafde mensen gaat. Ik geef toe dat dit zwak van mij is.
PJ te N