maandag, maart 18, 2019

Christchurch, Nieuw-Zeeland

In Christchurch zijn biddende Moslims door een blanke fascist neergeschoten. Dat is weerzinwekkend en op geen enkele manier goed te praten.
Maar wat daar verder over te zeggen?

Volgens de Volkskrant van 16/3 toont deze actie het failliet van het ideaal van “een monoculturele, ‘blanke’ samenleving”.“’Christchurch’ laat zien hoe gevaarlijk de fantasie van een ‘blanke’ samenleving is”. Dit statement is extra uitgelicht. Het hoofdcommentaar eindigt met: “Illusies over een terugkeer naar een ‘blank vaderland’ leiden slechts tot geweld”.

Maar je kunt met evenveel recht het omgekeerde beweren, namelijk dat de illusie van een multi-etnische samenleving tot ontwrichting en geweld leidt. Daar zijn voldoende voorbeelden van. Dat is het gelijk van Stef Blok, de oude.

rkh, 17-03-2019


1 opmerking:

Anoniem zei

“Illusies over een terugkeer naar een ‘blank vaderland’ leiden slechts tot geweld” volgens de Volkskrant. Inderdaad absolute flauwekul, hoe verzinnen ze het ? In vrijwel alle gevallen leiden dergelijke illusies niet tot geweld. En zoals u terecht opmerkt, je kunt met recht ook het omgekeerde beweren, wat net zulke flauwekul is, aangezien in vrijwel alle gevallen illusies over een multi-etnische samenleving evenmin tot geweld leiden. Wel is het natuurlijk zo dat de uitzonderlijke gevallen waarin een van beide wel tot geweld leidt, NIEUWS zijn. En Nieuws wil men graag duiden, en dat lukt zelden adequaat.
Overigens leidt politiek beleid dat gericht is op uniformering van de bevolking, altijd tot geweld. Voorbeelden daarvan zijn er helaas te over: vrijwel alle moslimlanden, alsmede India, Pakistan, China en Noord Korea, om de meest bekende maar te noemen.
PJ te N