woensdag, mei 22, 2019

Absoluut ongelijk


In de nasleep van de affaire Harbers wordt een migratieonderzoeker geciteerd: “Als je de criminaliteitscijfers vergelijkt met autochtone jonge mannen in dezelfde sociaal-economische positie, dan zie je dat asielzoekers over het algemeen niet vaker betrokken zijn bij misdaad” (Volkskrant, Ten eerste, 22 mei). De onder criminologen gebruikelijke wijze van (klein) redeneren. Het is er één van “nix aan de handa” (Reve).

Methodologisch zal er van alles zijn aan te merken op de onderzoeken. Want wie is bijv. autochtoon? Ik beperk mij tot twee kanttekeningen.

Ten eerste: Aan de relatieve criminaliteitscijfers heb je als gewone burger niets. Wat schiet je er mee op te weten dat het percentage criminele asielzoekers vergelijkbaar is met die van autochtone, gelet op sexe, leeftijd en sociaaleconomische positie? Ga dat maar de inwoners van Ter Apel met hun AZC vertellen. Die mensen hebben concreet te maken met absolute aantallen, niet met relatieve.

Ten tweede: Er is sprake van ideologische bevangenheid. Want hoe waarschijnlijk is het, dat de criminaliteit onder vergelijkbare, maar ook van elkaar verschillende groepen even groot is? Alsof cultuur en temperament er niet toe doen, alsof mensen gelijk zijn.

rkh, 22-05-2019

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De kans dat leed jou treft is per situatie inderdaad totaal verschillend. In Nijmegen bijvoorbeeld is de kans het grootst dat fijnstof (vooral van schepen op de Waal) jou leed berokkent. In Ter Apel ligt die kans aanzienlijk lager maar daar zorgen weer andere factoren voor leed. #svp terug naar het paradijs
PJ te N

Anoniem zei

In de beperking toont zich de meester. In de Volkskrant weet ik zich tot slechts één punt te beperken. Meesterlijk !
PJ te N

DIXI zei

Die eer is voor de Volkskrant. Ik zelf beperk mij niet.

Anoniem zei

Het tweede punt plaatsen ze dan zeker over een week, wanneer de lezers het eerste punt goed hebben kunnen verwerken ?
PJ te N