donderdag, augustus 19, 2021

Groei

Is groei van de economie innerlijke noodzaak? In de zin dat bij afwezigheid van groei de economie zichzelf “opheft”?

 

Concurrentie in een gereguleerde markt is in onze economie het onderliggend principe. Concurrentie zorgt voor technologische, organisatorische en financiële innovaties en voor producten en diensten voor een betaalbare prijs. Voor ondernemers is het hollen om niet te vallen.

Regulatie moet er voor zorgen, dat het er daarbij fair aan toegaat. Om die reden zijn bijv. kartels verboden en worden monopolies bestreden.

 

Zonder de mogelijkheid van groei, zonder de mogelijkheid nieuwe producten en diensten in de markt zetten, valt de concurrentie dood. Want concurrentie op prijs gaat altijd voor laagste prijs t.o.v. de concurrenten, tot de winst nul is. Concurrentie heft zichzelf op. En wanneer er niets meer te verdienen is, valt de economie stil.

 

r.k.h., 19-08-2021


8 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien is nulgroei van de economie wel een nuttige optie voor het voortbestaan van onze planeet ? En staatsmonopolies lijken mij in bepaalde gevallen te verkiezen boven concurrerende bedrijven. En als de economie stilstaat is er nog steeds economische activiteit zolang er aanbieders en kopers zijn. Sterker nog, er bestaat ook teruglopende economie met krimp in plaats van groei of stilstand. Waar zit mijn denkfout ? (En misschien zijn het zelfs vele denkfouten ? )
PJ te N

DIXI zei

"En staatsmonopolies lijken mij in bepaalde gevallen te verkiezen boven concurrerende bedrijven"

Dat is een andere discussie.

"En als de economie stilstaat is er nog steeds economische activiteit zolang er aanbieders en kopers zijn."

Wanneer de winst nul is, wordt ook door de arbeider niets verdient. Dus er zijn in het uiterste geval geen aanbieders en geen kopers.



"Sterker nog, er bestaat ook teruglopende economie met krimp in plaats van groei of stilstand. "

Ja, En?

Anoniem zei

Als er economie bestaat met krimp i.p.v. groei, is er blijkbaar ook economie wanneer er geen groei is.
PJ te N

DIXI zei

Je bekijkt het dan macro-economisch.
Een deel van de economie stort in, een ander deel kan nog steeds groeien. Dus het is niet een krimpende economie zonder groei.
Op dat voorlopig nog groeiende deel is mijn tamelijk abstracte exercitie nog steeds van toepassing.

Anoniem zei

Als ik het goed begrijp, is uw stelling alleen van toepassing op "groeiende micro-economieën" ? Dan komt dit op mij enigszins over als een cirkelredenering.
PJ te N

DIXI zei

En wat zou dan de cirkel zijn?

Zonder mogelijkheid van groei door nieuwe producten en diensten in de markt te zetten, valt de een na de andere branche om.

DIXI zei

PvT ziet ook een cirkel. Maar hij en ik hadden dan ook wat drank op.

Anoniem zei

Dan neem ik er ook nog één !
PJ te N