woensdag, april 26, 2023

Student als hoofdzaak

Voor minister Dijkgraaf is een mbo’er niet leerling, maar student. Waarschijnlijk vanuit de abstracte idee van gelijkheid, van niet onderdoen voor hbo en wo. Moet de mbo’er blij zijn met dit epitheton ornans?*

Ik denk van niet.

 

Uit deze ongevraagde upgrading van hogerhand spreekt impliciet een onderwaardering -zo je wilt minachting- van praktisch geschoolden. Want student staat immers voor theorie en mbo-leerling voor praktijk.

De boodschap die Dijkgraaf meegeeft door van een mbo-leerling een student te maken, is: theorie staat boven praktijk, hoofd boven handen. En: zoals je bent en doet, is het niet goed.

 

*De hbo’er laten we buiten beschouwing.

 

rkh, 26-04-2023

 

 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij wil de minister de voorrechten van studenten ook geven aan mbo-ers. Daarvoor hoeft hij ze overigens geen "studenten" te noemen maar laten wij wel wezen, tandheelkunde is net zo'n beroepsopleiding als mbo opleidingen. Bij een tandarts denkt ook niemand dat het een "gestudeerd" iemand is, maar iemand die een vak beheerst. Toch leidt tandheelkunde in onze taal "studenten" op.
Om - zoals u zegt - over hbo-ers nog maar te zwijgen.
PJ te N

DIXI zei

" Daarvoor hoeft hij ze overigens geen "studenten" te noemen"

Nou, dat doet hij nu juist wel en dat probeer ik te begrijpen en leg daarbij zijn waardensysteem bloot.

Anoniem zei

Vandaar mijn verwijzing naar tandheelkunde. Dat is ook een beroepsopleiding waarvan leerlingen ook studenten worden genoemd, hoewel ze net zo weinig studeren als ROC leerlingen en net zo veel practicum krijgen.
PJ te N