maandag, oktober 23, 2023

Collectief straffen in Gaza

Hamas en Israël zijn met elkaar in oorlog. Hamas heeft op 7 oktober -op Israëlische grond- gewone mensen gedood en mensen ontvoerd. Israël heeft als reactie daarop Gaza van de buitenwereld afgesneden: geen water meer, geen elektriciteit, geen voedseltransporten en geen import van medicijnen. En Israël bombardeert, waarbij als collateral damage ook onschuldige slachtoffers vallen. Hierbij zij aangetekend, dat Hamas eigen burgers als menselijk schild gebruikt. Een luchtaanval op zo’n hybride burgerdoel is -volgens internationaal recht- geen oorlogsmisdaad. Hierbij zij ten tweede aangetekend, dat Hamas door de bevolking is gekozen als haar wettige vertegenwoordiger. Dus veel Gazanen zijn niet onschuldig.

Toch is de communis opinio dat collectief straffen niet mag en dat dit zeker geldt voor patiënten en personeel in ziekenhuizen. Zoals altijd: de beste stuurlui staan aan de wal.

 

Een simpele analogie kan helpen het standpunt dat collectief straffen niet mag, te overdenken. Stel dat je als onderwijzer -telkens wanneer je met je rug naar de klas staat- met propjes wordt bekogeld. Wat doe je dan als geen van de leerlingen wil zeggen wie heeft geschoten? De hele klas laten nablijven, zou ik zeggen. Collectief straffen dus. Wat moet je anders?

 

r.k.h. 22-10-2023

 

 

Geen opmerkingen: