donderdag, januari 11, 2024

Erik Scherder en de statistiek

Op 29-04-23 zat Erik Scherder bij Khalid&Sophie. Het ging over de presidentsverkiezingen in Amerika. Volgens Scherder kan een man van 82 nog best president van een land zijn. Zijn (ingewikkelde) argumentatie: “Verschillen tussen jong en oud, verschillen tussen die groepen, is veel kleiner dan de verschillen binnen de groep. Helemaal niet meer kijken naar leeftijd!”.

 

Scherder haalt dus -ter onderbouwing van zijn stelling dat leeftijd er niet toe doet- de statistiek erbij. Ten onrechte en geheel overbodig, want statistiek zegt helemaal niets over een concreet individu, bijv. Biden. Deze interventie moet kennelijk zijn mening het aura van wetenschappelijkheid geven.

 

Ik zie die argumentatie vaker: Twee groepen (jong/oud, m/v, stad/platteland, etc.) worden op een bepaald punt (gezondheid, weerbaarheid, inkomen etc.) met elkaar vergeleken en dan is de conclusie dat vergelijken op dat punt geen zin heeft, vanwege de forse spreiding binnen de groepen.

 

Terzijde en van geheel andere orde: Het is natuurlijk wel de vraag hoe je beleid kunt maken, als er ook armen in de stad wonen en ook rijken op het platteland en het gemiddeld inkomen in de stad veel hoger is dan het gemiddeld inkomen op het platteland.

 

rkh, 10-01-24

 

 

Geen opmerkingen: