maandag, februari 26, 2024

Een travistiet in de kamer?

In de Volkskrant van 21/2 staat een interview van Peter Giesen met twee politicologen. Hiervan een samenvatting.

 

De Sociaal Democratie (SD) in Europa is als machtsfactor steeds minder van belang. Hoe de stemmen terug te winnen?

 

Populisme -bijv. strenger asielbeleid- is niet de oplossing. Je haalt in ieder geval de praktisch geschoolden er niet mee terug. Een deel (50% tot 60%) van arbeiders in de volkswijken is cultureel conservatief, dus niet te overtuigen. Het gaat hen nooit ver genoeg. En wat je met populistische praat aan de ene kant wint, verlies je aan de andere kant. En ten derde: tolerantie en internationalisme zijn voor de SD kernwaarden.

Het zgn. Deens Model kan niet zomaar overal geïntroduceerd worden.

 

Het élan is weg. De SD is technocratisch en deel van het establishment geworden. De klassenstrijd moet terug. Er moet weer ten strijde worden getrokken tegen het kapitalisme. De oude identiteitspolitiek met polarisatie en al moet terug.

Het midden is daarbij bondgenoot, omdat het midden best wel wil delen en nivelleren.

 

De verbintenis met de nieuwe identiteitspolitiek van gender, antiracisme etc. werkt voor het kiezerspotentieel van de SD niet afschrikwekkend. De meeste niet cultureel conservatie arbeiders zal het allemaal worst zijn.

 

Ik geloof er allemaal niets van. De SP komt het dichtstbij de Idealen van de beide politicologen, maar heeft wel fors verloren (ondanks goede campagne).

 

r.k.h. 24-02-2024

 

Geen opmerkingen: