zondag, januari 29, 2006

Het verborgen racisme van Femke Halsema

In de uitzending van NOVA POLITIEK van 27 januari 2006 beweert Hans de Boer -voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid- dat in Nederland 40.000 jongeren echt helemaal niets willen en de rest van de dag maar wat op straat rondhangen. Ze zijn er niet toe te verleiden iets van maatschappelijk nut op of aan te pakken. Het voorstel van de Taskforce is om deze jongeren in kazernes discipline bij te brengen en hen een vak te leren, zodat ze een toekomst hebben en niet (verder) het criminele pad opgaan. De politiek zal hiervoor een juridisch kader moeten scheppen.

Halsema van Groenlinks is TEGEN. Ze kan zich niet voorstellen dat het er zoveel zijn. Een vreemd argument. Waarschijnlijk kan ze zich ook niet voorstellen dat 120 groepen Marokkanen de maatschappelijke orde in Amsterdam ernstig verstoren of dat Antillianen in Rotterdam aan groepsverkrachting doen. Haar mensbeeld moet wel overeind blijven: tant pis pour la realité! De Boer stelt dat het getal 40.000 toch echt klopt.

De strategie om het probleem te ontkennen of te bagatelliseren is stuk gelopen. De tweede, doorzichtige en vaak beproefde strategie is om van de jongeren slachtoffers te maken en de schuld te leggen bij “de blanken”. Dus: Discriminatie! Slecht onderwijs! Het rolt er zo maar uit (Het aanwezige NOVA-publiek begint nu hoorbaar onrustig te worden bij zoveel onbenul). Maar helaas, Halsema heeft niet goed geluisterd, in ieder geval is het niet doorgedrongen. De Taskforce heeft een grote groep meteen aan een werkplek geholpen. Een andere groep volgt een vakopleiding. Ze roemt zelfs het succes van De Boer. Maar voor de derde groep die te beroerd is om uit z’n nest te komen, is dus het onderwijsaanbod plotseling niet goed genoeg en wordt er discriminatie bijgesleept. Waar is de logica in de redenering? De idee dat lamlendigheid of crimineel gedrag van allochtonen zijn verklaring (mede) vindt in discriminatie lijkt mij overigens niet helemaal vrij van racistische vooringenomenheid. Pijnlijk voor Halsema dat De Boer kan melden dat ruim meer dan de helft van die probleemjongeren gewoon autochtoon is. Dus niets discriminatie, althans niet op kleur of krullen!

Mevrouw is nog steeds niet uit het veld geslagen. De derde strategie is om de slaagkans bij voorbaat al te ridiculiseren. Sarcastisch vraagt Halsema of er voor die jongeren na afloop wel een baan is (waarschijnlijk denkt ze nu alweer aan marokkanen en antillianen). Een vrijzinnig liberaal vraagt baangarantie! Dat is toch meer iets voor een geborneerde SP’er. De vraag om baangarantie is ook hypocrisie en racisme ten top, want zal Halsema straks tegen haar eigen roomblanke twin zeggen: “blijf maar lekker in bed liggen, er is toch geen baan”? Jamais, Niemals, Never, Nooit. Ook hier weer racistische vooringenomenheid: de arme zwartjes kunnen niet zoveel, dus mogen we niet hetzelfde van hen eisen als van de blanke soortgenoten. Dat mag een zwart mensbeeld heten.
Overigens had ze zelf uit het verhaal van De Boer kunnen oppikken dat de Taskforce probeert een baan voor iedereen te vinden.

rkh, 29-01-2006

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Jij schrijft:
Ze kan zich niet voorstellen dat het er zoveel zijn. Een vreemd argument vind je dat zelfs. Ik heb ook de bewuste aflevering gezien en wat mij net als mevrouw Halsema tegen de borst stuit is dat u net als meneer Eerdmans zonder blikken of blozen even een groep niet kleiner dan 40.000 individuen generaliseerd door ze motivatie loos en weet ik veel wat er nog meer voor over een kam scherende labels aangeplakt worden.

Vervolgens haal je er nog een aantal extremen bij om daar weer deze groep 40.000 groot te kunnen generaliseren. Hopelijk zie je ook wel in dat dit niemand tot zijn recht doet komen. Maar drogredenen zijn natuurlijk makkelijker om aan te voeren.

Misschien is het inderdaad een probleem wat wel eens ontkent of gebagatelliseerd word maar polpulistische politiek zoals dit kennen we genoeg en daar is nog nooit een meerderheid beter van geworden.

Ridiculiseren is een begrip wat je zelf ook niet onbekend is zo blijkt wel hoe je met het volgens jou laatste argument van mevrouw Halsema om gaat in de laatste alinea van je stijloze betoog.

Persoonlijk zie ik niet in dit soort strafkampen. Ik vind niet dat je iemand zomaar kan dwingen. De slavernij is gelukkig lang geleden afgeschaft in dit land. Natuurlijk het is niet haalbaar iedereen blindelings een uitkering te geven maar er zijn genoeg mensen die bewust kiezen voor het bestaan wat ze willen en daarmee niemand tot last zijn. De last begint pas als deze mensen veroordeelt worden tot dit soort praktijken.

Hopelijk kan je minstens zo goed tegen kritiek als Mevrouw Halsema en bespaar je ons verdere drogredens zoals: "De vraag om baangarantie is ook hypocrisie en racisme ten top". (Hoe haal je het in je hoofd om zo'n discussie op deze manier te ondermijnen vraag ik me af)

Anoniem zei

Zeer merkwaardig, vooral dat TEGEN de feiten zijn. Ik heb dat nog niet zolang geleden eerder gehoord. Halsema doet me sterk denken aan historicus Chris van der Heijden. Hier kun je mijn open brief aan hem lezen. Een en ander geldt ook voor Halsema
http://hoeiboei.web-log.nl/log/4345763

Anoniem zei

Overigens bestaat deze groep voor 60% uit autochtonen maar daar horen wij je niet over in je xenofobe verhaal. Het is natuurlijk makkelijker om een groep te criminaliseren aan de hand van groeps verkrachtingen en weet ik veel wat voor propaganda je er van maakt.

@ave

In plaats van een vreemde vergelijking te maken zou je dit misschien beter kunnen toelichten. Nu lijkt het alsof je het waanbeeld hebt dat je deze twee personen als dezelfde ziet. Maar er is natuurlijk geen overeenkomst naast dat je graag reclame maakt voor je eigen gebrabbel.