zondag, januari 22, 2006

Sola Scriptura: via internet naar Mohammed

Het is rooms-katholieken lange tijd verboden geweest zelf de bijbel te lezen. Wat men wist kwam van meneer pastoor die in een lange traditie stond met van bovenaf opgelegde waarheden. Dit alles zorgde voor eenheid in denken, handelen, willen, voelen.
Heel anders is het –tot op de dag van vandaag- bij de protestanten. Daar staat de schrift centraal en kan in principe ieder zich aan de bron laven en daarin zijn waarheid vinden. Deze verhouding tot de schrift verklaart m.i. de vele kerkelijke afsplitsingen.
Ook in de Islam staat de schrift centraal. Iedereen kan zichzelf herbronnen en tot verkondiger van het Woord verklaren. Een theologische autoriteit wordt niet zonder meer op zijn woord geloofd. Deze verhouding tot de schrift maakt het ook labielen mogelijk voor zichzelf te beginnen. Gevaarlijk wordt het wanneer dit in franchise verband met Al-Qaida gebeurt. Een beeld dat staat is dat van de kandidaat geestelijk leider die in een huiskamer vanaf het scherm van een notebook leden van de Hofstadgroep teksten voorleest.

rkh, 20-01-06

Geen opmerkingen: