maandag, december 22, 2008

Incest, een kwestie van smaak en tijd

Het probleem is dat als we echt iets willen er altijd wel argumenten pro zijn te bedenken en weerleggingen zijn te vinden van argumenten contra. Zoals men wel zegt: “Vanwege zijn goede eigenschappen wordt iemand aangenomen en om de slechte afgewezen”. Het gaat erom dat we weten wat we willen, dat we onszelf weten te overtuigen, dat we dus geloven in onszelf, en dat we daarnaast anderen weten te overtuigen.

Neem incest, zonder dwang zo men wil. Je kunt incest brengen als uitdrukking en bevestiging van een respectvolle relatie. Je kunt die verkopen als initiatie in een liefdevolle en vertrouwde omgeving. En er zullen ook altijd nog idioten zijn die getuigen van wat de vroege intimiteit in familiekring heeft betekend -in positieve zin- voor hun persoonlijke ontwikkeling. Wie aankomt met “pedagogische afstand” kan worden weersproken met een beroep op de fundamentele gelijkwaardigheid tussen broer en zus, vader en dochter, moeder en zoon etc.

Wat wordt gewild, wordt in mooie zinnen nog eens gezegd en steeds herhaald. Alleen in een klimaat waarin authenticiteit, anti-autoriteit, (vrije) liefde, zelfontplooiing en gelijkwaardigheid de boventoon voeren, kan zo’n verhaal pas kracht van argument krijgen. In de jaren ’70-’80 zong Barbara over “amours incestieuses”. Louis Malle maakte de mooie film “le souffle au cœur” (over een 15-jarige, ziekelijke jongen die met moeder op vakantie gaat). In die tijd leken uitingen van de Wil het vertoog van de Rede te worden.

De tijden zijn veranderd. Zelfs pedofilie is weer taboe geworden. Maar wat blijft staan, is de simpele vraag: “Wat moet ik doen?”. Wie of wat kan mij raden?* Hoe kom ik aan een meetlat om te nemen beslissingen langs te leggen? En wat is dan weer de waarde van dat meetlat?
We zijn onthand. Het heelal kent geen archimedisch punt.


rkh, 20-12-2008




* Er is een dominee die zegt dat er geen God is. Er is een oud-katholieke pastoor die in Utrecht porno in de kerk liet ophangen. In Aken of Keulen bejubelde een pastoor een kunstenaar die lijken tentoon wilde stellen. Zuilen liggen aan gruzelementen, ook de socialistische zuil.

1 opmerking:

Anoniem zei

Volgens mij weet je niet waar je over hebt geschreven als je het over Incest hebt.

- Incest is wel degelijke onder dwang.

- Incest heeft nooit een respect volle relatie.

- Incest zal noorit voort komen uit een liefdevolle en vertrouwde omgeving.


Zoasl ik al geschreven heb weet je niet waar het over gaat. Voor je wat schrijft of ergens wat van over neemt zou ik me eerst eens verdiepen in de betekenis.