dinsdag, december 30, 2008

Woede is een keuze

Eind 2007, op weg naar huis hoorde Doekle Terpstra over Fitna en over het vermeende fascistoïde karakter van de koran. Terpstra ontstak in woede en reed bouncend verder. In een open brief aan Trouw deed hij daarvan kond. Daaruit is weer het project “Benoemen & Bouwen” voortgekomen.

Voor emoties (woede, verdriet, schaamte, angst, blijdschap) hebben we respect. Mensen die emoties tonen, heten (voor dat moment) eerlijk, oprecht en authentiek te zijn. Het stellen van vragen is dan algauw ongepast, omdat dat uitgelegd zou kunnen worden als twijfelen aan de goede bedoelingen van de persoon in kwestie en aan diens integriteit.

Simpele vragen bij de keuze van Doekle voor Woede: waarom die uitbarsting van woede, waarom nu en niet eerder of later, waarom niet woedend op iets of iemand anders? Al tijden is bekend, dat op sommige scholen het niet meer mogelijk is les te geven over de holocaust. Al tijden is bekend, dat wijken en dorpen worden opgeëist en geterroriseerd door zgn. kansenmijders. Of dat er met grafkransen wordt gevoetbald. Maar daar hoorde je Doekle niet over. Kort geleden hebben twee Marokkaanse jongens een brandbom gegooid naar een gereformeerde kerk in Gouda. Een jongeman met een keppeltje werd in Amsterdam door twee Marokkanen in elkaar geslagen. Helaas, had de politie niet meteen tijd om daarvan procesverbaal op te maken. Je leest daar in de krant van “Benoemen & Bouwen” (Trouw) niets over en Doekle zwijgt.

Woede is niet blind, maar een keuze; zelfs in deze ogenschijnlijke irrationaliteit is rationaliteit aanwezig. In haar kersttoespraak refereert H.M. niet aan “onze jongens en meisjes in Afghanistan”, laat staan dat ze de doden memoreert. Ik zou zeggen “driewerf schande!”. Misschien wil mevrouw moslims niet kwetsen. Van politici en media –vereend in lafheid- hoor je geen kritiek, behalve dan lichte verbazing over dat niets gezegd is over de kredietcrisis (waar Bea zelf ongetwijfeld zeer onder zal lijden). Niemand durft dus te zeggen dat Hare Majesteit wel erg weinig aan heeft. Een onzichtbare hand zet als het ware monden op slot en houdt pennen tegen. Een taboe in statu nascendi.
Het is rationeel niet woedend te worden op de koningin, want dat zou de carrière kunnen schaden.

Terpstra dacht waarschijnlijk een sexy onderwerp te hebben om zichzelf in de markt te zetten, maar hij heeft zich deerlijk vergist. Hij had beter kunnen spreken van het project “Boemerang”, want het heeft hem veel last bezorgd en zelfs op de burelen van Trouw was het lang onrustig.
Ik denk trouwens dat gebrek aan kennis Doekle bij het maken van de keuze is opgebroken, zoals ook Harry de Winter voor schut stond toen hij niet bleek te weten dat op sommige scholen de holocaust niet meer in het lespakket zit.* De verzuchting van Terpstra “dat niemand er wat aan doet” klopt in elk geval niet en zeker is dat Terpstra nog steeds niet weet wat een dhimmi is, want dat geeft hij zelf toe (De Pers, 22/12/2008).
Maar gelukkig zal Doekle er niet onder gebukt gaan; “De domme heeft in zijn domheid geen weet van zijn eigen domheid”.

rkh, 23-12-2008

* Het Samenwerkingverband van Marokkanen in Nederland (let op de formulering) zal er wel op wijzen dat op veel scholen de Holocaust wél wordt behandeld.

1 opmerking:

Anoniem zei

Domheid ? Of misschien blindheid ? Of wellicht "strategische" blindheid ? Is iemand verantwoordelijk voor domheid of blindheid ? In elk geval m.i. wel voor "strategische" blindheid.
PJ te N