donderdag, december 04, 2008

De Gelijkgeschakelde Pers

Er kan natuurlijk over worden getwist of de media links zijn, maar zeker is dat er nogal wat vreemde wisselingen in die wereld plaatsvinden. Met mijn beperkte kennis heb ik wat bewegingen over de jaren in kaart gebracht*.
Lees en huiver:

H.J.Schoo -------------- Hoofdredacteur Elsevier ==> Commentator Volkskrant (overleden)
Frits Exter ------------ Hoofdredacteur Trouw ==> Hoofdredacteur VN
Willem Schoonen ------- Waarheid ==> Hoofdredacteur Trouw
Elsbeth Etty ----------- Waarheid ==> Commentator NRC
Hubert Smeets -------- hoofdredacteur De Groene ==> commentator NRC
Xandra Schutte -------- Hoofdredacteur VN ==> hoofdredacteur De Groene
Frits Abrahams ------- VN ==> columnist NRC
Wouter Kurpershoek -- EO netwerk ==> 1-vandaag van de Tros/Avro
Jan Kriek -------------- hoofdredacteur EO netwerk ==> hoofdredacteur 1-vandaag
Margriet van de Linde - EO ==> hoofdredacteur OPZIJ
Margriet Brandsma --- NOS==>IKON==>NCRV==>NOS==>TROS

Als personen dragend zijn dan kan de conclusie toch alleen maar zijn dat de media door deze homogenisering en afvlakking van het landschap de facto gelijkgeschakeld zijn en dat pluriformiteit slechts nog als idee bestaat.
De conclusie laat in het midden of deze personele mutaties oorzaak dan wel gevolg zijn.

Het kan dan ook niet verbazen dat nog maar een paar jaar geleden de NCRV Paul de Leeuw** (VARA) binnenhaalde en dit jaar Caroline Tensen (RTL) en Harm Edens (van het harde en soms ordinaire TROS-programma Dit was het nieuws!). Lieden die –zou ik zeggen- helemaal niet bij de NCRV horen. Het wachten is op Jack Spijkerman.

Hilterman (AVRO) -ook al dood- en Wibo van de Linde (TROS) werden door het zgn. weldenkende deel der natie geminacht en bespuugd. Wim Bosboom werd verguisd, omdat hij in de jaren ’80 van de VARA overstapte naar de TROS (daarin –naar eigen zeggen- de arbeiders volgend). Pieter Waterdrinker (slavist en toentertijd correspondent in Moskou) was enkele jaren terug nog op een journalistencongres niet echt welkom, omdat hij bij de Telegraaf werkte.

Het is nu in Medialand pais en vree. Mogelijk, omdat 1) er geen grote ideologische verschillen zijn of omdat 2) men vindt dat in gezamenlijkheid tegen het kwaad moet worden opgetrokken, dat “commercie” of “islamofobie” of “overheid”heet. Of mogelijk, omdat 3) de weekbladen, kranten en omroepen hun eigen tegenspraak en oppositie (bijv. Ephimenco in Trouw en wijlen Bart Tromp in Elsevier) organiseren, zodat onderlinge verschillen minder worden.
In zo’n klimaat kon Kees Lunshof –politiek commentator bij de Telegraaf- een alom gerespecteerd man worden. Het kan verkeren.

rkh, 3-12-2008


* Van liefdesrelaties in deze kringen heb ik geen weet, behalve dan die van Schutte en wijlen Schoo.

** Naderhand is de verantwoordelijke voor de aanname bij de NCRV ontslagen.

Geen opmerkingen: