vrijdag, februari 22, 2013

De paus van de zwartkijkers


"Nederland is er al uit: Het wordt die Afrikaan" is de titel van een stuk van Vaticaanwatcher Stijn Fens (Trouw, 15/2). Waarom kiest Nederland voor de zwarte Ghanees Peter Turkson?

"Waarom" vraagt naar argumentatie. Maar er is hier helemaal niet sprake van een afgewogen oordeel. Zou men het homo-standpunt van Turkson kennen, men zou minder enthousiast zijn.
De vraag had dan ook net zo goed of zelfs beter kunnen luiden: Waarom niet gekozen voor één van de andere kandidaten? Overigens geldt ook hier, dat we niets van hen weten.

De keus voor zwart is negatief. Vernieuwen, progressiviteit is op zich goed -zo is de gedachte- en daarom moet gebroken worden met traditie, met het verleden. De keus voor zwart symboliseert deze behoefte aan change. Ten tweede worden we gedreven door zelfhaat. Het "Weg met ons!" is een kapstok waarover een verhaal kan worden gehangen.

Zo'n "eigen" mening is dus fact-free en gratuit, en om dat te verbergen wordt gerationaliseerd. Men zal zeggen, dat Afrika aan de beurt is of dat de Europese achterban van de paus slinkt en relatief klein is. Onzin allemaal. Je zegt toch ook niet dat de Nobelprijs voor medicijnen nu eindelijk eens naar Afrika moet. Het is denken in groepen en niet in individuen. Het is eigenlijk racisme.

rkh, 21-02-2013 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Stijn Fens ? Nooit van gehoord.
Houden zo, lijkt mij.

PJ te N

DIXI zei

Stijn is de zoon van Kees.
Stijn bedoelt het natuurlijk ironisch.