maandag, augustus 07, 2017

Fake news als informatiebron

Het verschijnsel “fake news” op zich is al interessant, omdat het namelijk ook iets zegt over de toestand van ons land en in die zin (op meta-niveau) een bron van informatie is. Dus niet meteen fake news willen ontmaskeren als racisme, islamofobie, xenofobie of populisme, maar het oordeel opschorten en het fenomeen zelf bevragen. Om deze fenomelogische wijze van denken duidelijk te maken: Wanneer iemand roze muizen op het behang ziet lopen, niet meteen “onzin” zeggen, maar vragen naar de betekenis van de zienswijze.

Dát mensen fake news geloven, heeft er alles mee te maken, dat wat fake lijkt vaak echt blijkt. Je kunt niet geloven, dat in Nederland een verkrachte vrouw weken moet wachten alvorens aangifte te mogen doen. Je kunt niet geloven, dat wie over de hekken van Ceuta –de Spaanse enclave in Marokko- weet te klimmen, binnen is en niet stante pede kan worden teruggestuurd. Je kunt niet geloven, dat (een meerderheid van) de politiek niet wil dat de koopvaardij zichzelf bewapent tegen Somalische piraten. En toch is het zo.
Bij zoveel gekkigheid kan het dus niet verbazen, dat zelfs fake news wordt geloofd.

Dit beschreven ongeloof legt niet een vertrouwenscrisis bloot, zoals vaak wordt gedacht. Maar legt bloot dat er met de instituties zelf iets mis is. Wat politie, justitie en de politiek doen en willen, komt niet meer overeen met ons rechtsgevoel en wat als redelijk, logisch en betamelijk wordt gevoeld. Het is een crisis van de instituties zelf; een crisis van de democratische rechtsstaat.
Dat leert ons dus het verschijnsel “fake news”.

rkh, 06-08-2017


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Instituties zijn neutraal. De kwaliteit van instituties hangt 100% af van de kwaliteit van wat hun mensen ervan maken.
Uw analyse zou dus nog een stapje dieper kunnen gaan door te concluderen dat er met de competenties van politici en ambtenaren iets grondig mis is.
PJ te N

Anoniem zei

PS: competenties in de betekenis van bekwaamheden, PJ te N

Anoniem zei

Dixi, u hebt een bondgenoot ! Zie http://jalta.nl/geschiedenis/social-justice-warrior-de-militante-gutmensch/
PJ te N

DIXI zei

"Instituties zijn neutraal".
Instituties zijn dragers van waarden en dus niet neutraal.
Als je iets een instituut noemt dan bedoel je daarmee te zeggen dat het het persoonlijke overstijgt.

Anoniem zei

Eén en dezelfde drager van waarden kan tegengestelde waarden dragen. De drager zelf kan het niet schelen welke waarden hij draagt, want hij is neutraal; hij kan niet anders dan de waarden dragen die op hem worden gelegd.
PJ te N

DIXI zei

???