donderdag, augustus 03, 2017

Fake news

Fake news is nieuws, bewust gemaakt en verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden en waarvan de nieuwswaarde is gebaseerd op aperte leugens. De geijkte reactie op dit soort nieuws is: “Het is niet waar”, “Het is niet gebeurt” of “Het is niet gezegd”.

Links heeft de term gemunt en in zijn discours opgenomen. De idee is dat alleen rechts fake news produceert* en dat het de taak van links is –middels al dan niet gesubsidieerde antifascistische collectieven- dat nieuws te ontmaskeren als racisme, islamofobie, xenofobie of populisme.

Dat verklaart de immense populariteit en effectiviteit van de term “fake news”. Wie fake news produceert en/of verspreidt staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis en moet dood. En wie van de “foute” politiek is, moet wel fake news produceren en verspreiden.
Waarbij duidelijk moet zijn, dat het de factcheckers niet zo zeer gaat om de waarheid, maar om de bestrijding van de politieke tegenstander. Het heeft dus niets met moraliteit van doen, maar alles met politiek.

*Het schijnt dat sommigen aan het produceren van fake news verdienen middels advertentie-inkomsten.

rkh, 02-08-2017

4 opmerkingen:

Anoniem zei

"... duidelijk moet zijn, dat het de factcheckers niet zo zeer gaat om de waarheid, maar om de bestrijding van de politieke tegenstander. Het heeft dus niets met moraliteit van doen, maar alles met politiek."
Is politiek bedrijven immoreel ? Zo nee, dan is het je plicht om politieke tegenstanders te bestrijden, uiteraard met eerlijke middelen (zoals het aan de kaak stellen van fake news).
PJ te N

DIXI zei

Als ik zeg "heeft niets met moraliteit van doen" dan is het vreemd om over (im)moraliteit te beginnen.

Inderdaad ik stel vraagtekens bij de moraliteit van politici. Motieven en motivatie hoeven niet in elkaars verlengde te liggen.
Dat het daarbij vaak om politieke spelletjes gaat, is voor een moeizaam verworven inzicht. maar nog steeds een inzicht.

Anoniem zei

Vrij naar Dixi: het motief waaruit iemand politiek bedrijft is niet echt interessant. Je moet kijk naar zijn motivatie.
Mijns inziens betekent dat: een politicus die met een laakbare bedoeling een opponent te lijf gaat met een uitspraak, dient men te beoordelen op zijn uitspraak en niet op zijn bedoeling.
Of bedoelt Dixi met "niet echt interessant" iets anders dan ik er uit begrijp ?
PJ te N

DIXI zei

Point taken.