vrijdag, november 21, 2014

De implosie van het pedoparadigma

In het pedoparadigma van de Duitse Grünen uit de jaren ’80 is een kind een volwassene op zakformaat. En daar hoorde natuurlijk de legalisering van seks met kinderen bij. Wie anders dacht, werd voor reactionair en ouderwets gehouden. Afvalligen werden geëxcommuniceerd. Deze reacties zijn eigen aan elk paradigma.
Bijzonder aan het pedoparadigma was dat het mede de Tijdgeest heeft bepaald. Het bijbehorende discours van autonomie, zelfontplooiing, gelijkheid etc. maakte de slachtoffers en tegenstanders onzeker en weerloos qua argumenten. Want wie is er nu tegen autonomie, vrijheid etc.?

Hoe kon dit pedoparadigma dan toch imploderen? En wel zo, dat -bij de laatste landelijke verkiezing- het verleden de Gutmenschen danig in moeilijkheden bracht en uiteindelijk in de verdediging. Met name Daniel Cohn-Bendit had het moeilijk; hij moest een beroep doen op de Tijdgeest (Die Zeit, 12-11-14).

Voor € 250.000 heeft Franz Walter het allemaal voor de Grünen uitgezocht. Volgens hem heeft de vrouwenbeweging voor de paradigmawisseling gezorgd. Het dominante discours ging nu over machtsmisbruik en slachtoffers. De kinderen van vroeger en de tegenstanders van toen en nu konden daarop aanhaken.

Tegenover het ene verhaal werd een ander verhaal gesteld. En ook het bereiken van de houdbaarheidsdatum van de oude garde zal aan de paradigmawisseling hebben bijgedragen.


rkh, 20-11-2014

Geen opmerkingen: