zondag, juli 05, 2015

Een troebele solidariteit

SP en Die Linke onder anderen zijn solidair met de Grieken. Of anders gezegd: (extreem) links steunt de Grieken in hun strijd met het grootkapitaal, gesymboliseerd door IMF, ECB en Brussel.
Kenmerken van deze zgn. internationale solidariteit: Er is een groep (“het” Griekse volk), die wat wil en daarin ernstig wordt gedwarsboomd door de zittende machten (de troika) en er zijn daarbuiten mensen (internationale socialisten, autonomen etc.) die belangeloos en op basis van vrijwilligheid de idealen en de strijd van die groep minstens moreel steunen. Overigens kan ook het gebruik van geweld een uiting van solidariteit zijn.
Wat hier onder “solidariteit” wordt verstaan, is helder.

Merkel en de haren hebben het eveneens over solidariteit, maar bedoelen daarmee heel iets anders, wat ik maar noem: globale solidariteit. Nu dus geen buitenstaanders die zich solidair verklaren, het gaat om insiders. Trefwoorden hier: waardengemeenschap, empathie, compassie, zieligheid, onvrijwilligheid (betalen zul je!) en welbegrepen eigenbelang. Dit metafysische construct is gebaseerd op leugens. Zo is bijv. “Solidariteit moet!” voor een normaal mens een contradictie en “waardengemeenschap” een illusie.

Globale solidariteit is een oprekking en een pervertering van groepssolidariteit (of solidariteit van de sibbe). Groepssolidariteit komt voort uit een werkelijk gevoelde, natuurlijke verbondenheid van gelijken*, heeft met zieligheid niet van doen, kent geen dwang en is bijna onvoorwaardelijk.

* Met baby’s kun je niet solidair zijn.

rkh, 27-06-2015


Geen opmerkingen: