zondag, juli 05, 2015

Marokkanen zijn niet leuk

In het boek “Brussel: Eurabia” (2008, aangevuld in 2015) is de dan 47-jarige (!) auteur Athur van Amerongen op zoek naar zin: hij wil moslim worden. De basis lijkt gelegd: moeder zat in een inrichting, een broer is op jonge leeftijd aan kanker overleden en zelf is hij vanaf zijn 18de bij tijd en wijle junk.

Na zijn Midden-Oosten studies wordt Van Amerongen correspondent voor het MO. Eerder al was hij voor korte tijd in Israël en Tunesië. De ontvangst door Arabieren voelt als thuiskomen. De Arabische cultuur vindt hij indrukwekkend.
Maar in 2001 ontvlucht hij Afghanistan en zet een punt achter het correspondentschap. De wreedheid, het opportunisme en de haat tegen het Westen worden hem te veel.

Na de moord op Van Gogh (2004) schrijft Van Amerongen (samen met iemand anders) voor het Parool een serie onder het kopje “Kasba Amsterdam”. Hij is positief gestemd over de multiculturele samenleving en krijgt prompt een prijs.

In 2006 woont hij in de moslim-enclave De Marollen en probeert hier tot geloof te komen. Hij studeert, bezoekt lezingen en bekwaamt zich in de rituelen van de muzelman. Ook hier in Brussel een allerhartelijkst ontvangst, want de “moslim-broeders” zien een academicus die ook nog Arabisch spreekt, graag.
Maar na een jaar is Van Amerongen een illusie armer. Hij verdraagt de berovingen, het geweld, de haat van Marokkanen en de daarmee gepaard gaande algehele verloedering van de buurt niet langer. De humorloosheid, vreugdeloosheid, intolerantie en pretenties van het Islam-geloof werpen hem terug in zijn orthodox-calvinistische jeugd en vervullen hem met weerzin.
Hij krijgt een hekel aan i.h.b. Marokkanen én aan de politiekcorrecte goegemeente van ontkenners dan wel wegkijkers. Volgens de arabist Van Amerongen is Brussel e.o. een tikkende tijdbom.

In dit boek geen theologische beschouwingen. Het heeft m.i. ook geen zin om met teksten als “Dood de ongelovige” aan te komen, want het antwoord is bekend: uit de context gerukt en er staat geschreven “Wie één mens doodt, doodt de hele mensheid”. Ook een bredere culturele beschouwing ontbreekt, evenals de sociaaleconomische (voedingsbodem theorie) en opvoedkundige invalshoek.
Van Amerongen probeert radicalisering psychologisch te begrijpen en daarvoor heeft hij zichzelf als studieobject genomen.

Op 10 november 2005 ontploft de Belgische Muriel Degauque in Irak en is daarmee de eerste blanke martelares van Al-Qaida. Athur van Amerongen heeft haar geval –zo goed en zo kwaad als dat ging- onderzocht, maar niet begrepen.

n.b.: Vóór de dood van Van Gogh werkte Amsterdam aan de brochure “Marokkanen zijn leuk”. Na de moord op Van Gogh is daar niets meer over vernomen.

rkh, 18-05-2018


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Groot gelijk, Dixi !
Alleen de liefde overwint dit alles, maar wie kan als eerste die liefde opbrengen ?

PJ te N.

Anoniem zei

"De basis lijkt gelegd: moeder zat in een inrichting, een broer is op jonge leeftijd aan kanker overleden en is zelf vanaf zijn 18de bij tijd en wijle junk." Strikt genomen staat hier dat de broer zelf vanaf zijn 18e soms junk is. Suggestie voor (taalkundige) verbetering:
"... een broer is op jonge leeftijd aan kanker overleden en zelf is hij vanaf zijn 18de bij tijd en wijle junk."
PJ te N

DIXI zei

Je hebt gelijk.