maandag, augustus 08, 2016

Gij zult niet instrumentaliseren

Elke terreuraanslag in naam van Allah (vzmh moet je dan zeggen) en elk vergrijp van een moslim-immigrant bevestigt het gelijk van rechts. En dat laten Wilders en de zijnen weten ook. Vervolgens komt de Tegenpartij steevast –althans in de Duitse politiek- met de oproep vooral niet te instrumentaliseren, d.w.z. het feit dat er slachtoffers/doden zijn gevallen, niet te gebruiken voor eigen (politiek) gewin. Zwijgen uit piĆ«teit, lijkt begrijpelijk en allemaal ethisch zeer verantwoord.

Maar de oproep is hypocriet, want die politici van Links zijn helemaal niet tegen instrumentalisering op zich, zoals wel wordt gesuggereerd. Ze zijn tegen de werkelijkheid waarin beschavingen botsen, die werkelijkheid willen ze weghouden bij de mensen. Tsjernobyl, overstromingen, verdronken kindjes, lekkende bejaarden, alles wordt gebruikt om maar steun te krijgen voor eigen politiek. En daar is niets mis mee.

Een andere partij instrumentaliseren verwijten, is dus gewoon onderdeel van het politieke spel en heeft niets met moraliteit te maken. Zelfs morele superioriteit veinzen, is politiek. Zorgelijk, dat zo weinigen dit door hebben.

rkh, 06-08-2016



2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Zorgelijk, dat zo weinigen dit [= het politieke spel ? PJ] door hebben."
Deze clou roept bij mij de volgende vragen op:
1) Hoe weten wij dat weinigen het doorhebben ?
2) Als inderdaad weinigen het doorhebben, wat is daar zorgelijk aan ? M.a.w. wat zou het ons opleveren wanneer de meesten het wel doorhadden ? Oftewel: waarover maakt u zich zorgen ?
Wat ik zelf kan bedenken, is: als alle schakers niet doorhebben dat ze een spel spelen, slaan de verliezers de winnaars misschien de hersenen in, wat zorgelijk is. Maar zodra slechts een van de schakers doorheeft hoe je het spel speelt en de anderen niet, lijkt mij niets zorgelijks aan de hand: die betere wint het tournooi en de gouden medaille. Ergo: fijn dat slechts weinigen het spel doorhebben in plaats van niemand.
PJ t N

DIXI zei

ad 1. Door naar de radio te luisteren. Ik hoor steeds weer "instrumentaliseren".
ad 2. Zorgelijk, omdat verstandige mensen geen onzin-argument horen te gebruiken.