zondag, januari 11, 2009

Beroep op redelijkheid is een non-argument

We willen graag geloven in de redelijkheid van mensen, want dat maakt de wereld mooier en overzichtelijker. Ex-minister Vogelaar wil(de) in debat gaan met mannen die haar principieel niet de hand schudden. Partijvoorzitter Ploumen wil in discussie met boerkadraagsters; van samen komen we er wel uit. Althans, dat is het plan van de dames. Aboutaleb denkt mensen in een persoonlijk gesprek te kunnen overtuigen van zijn gelijk inzake het dubbele paspoort.

Een (impliciet) beroep op de rede is –net als het klagen over de toon of het melden van een acute aanval van schaamte- een poging jezelf bij het goede en weldenkende deel der natie in te delen en de ander -als de onredelijke- tot zwijgen te brengen. Een speler die ook even scheidsrechter wordt; iemand die even buiten en boven het gesprek gaat staan.

Vergeten wordt dat met betrekking tot vele problemen er niet één waarheid is, dat iedereen zijn eigen referentiekader heeft, bepaald door opvoeding, karakter, intelligentie, cultuur, ervaring, peers. Neem de alternatieve geneeskunst, het homohuwelijk, Gaza, het bijzonder onderwijs. Waarom zou het éne standpunt redelijk zijn en het tegenovergestelde onredelijk?
Wie een beroep doet op redelijkheid, meent het gelijk al bij voorbaat aan zijn kant te hebben.


rkh, 06-01-2009

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wordt "beroep doen op redelijkheid" als argument gebruikt ? Door wie en wanneer ? Ik ken geen voorbeelden. Ik ken het meer als poging om met een tegenstander tot een vergelijk te komen.
PJ te N

DIXI zei

Wees nu eens redelijk, Piet!
Piet: Why?
Je kunt niet tot die conclusie komen, OMDAT je argumenten onredelijk zijn.

Of wil je het minder sterk: het beroep heeft een zgn. argumentatieve waarde, wil mensen in bepaalde richting duwen.

DIXI zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ah, zo ! Het is dus toch een argument. Men kan bijv. ook een beroep doen op iemands medelijden (help mij want ik ben zielig). Dat is ook een argument.
PJ te N

DIXI zei

Argumentum ad Misericordiam.

Stom genoeg heb ik niet expliciet gedacht aan drogredeneringen. Dank.


Misschien hoort mijn verhaal onder de ad hominems.