woensdag, januari 14, 2009

Spagaten

Je vindt dat “de Nederlander”, de Nederlandse identiteit, niet bestaat.
Maar je vindt wel dat Nederlanders bot en direct zijn, dat ze maar één koekje bij de thee aanbieden en dat ze de gordijnen ’s avonds openlaten. Over problemen bij het samengaan van KLM en Air France vanwege culturele verschillen, verbaas je je niet. Over Duitsers, Belgen etc. heb je een duidelijke mening.

Je kunt alleen trots zijn op iets waar je zelf direct aan hebt bijgedragen (aldus bijv. Jan Marijnissen). Dus trots zijn op Nederland en zijn verleden is er per definitie niet bij.
Toch ben je trots op je opa en schaam je je soms voor Nederland.

De indolentie, passiviteit van de Marokkaanse gemeenschap verklaar je uit de lage organisatiegraad; het is niet echt een gemeenschap.
Het verbaast je echter niet, dat bij een anti-Israël demonstratie de Marokkaanse gemeenschap ruim vertegenwoordigd is. Ook een moslim-boycot van Aldi en Lidl is snel georganiseerd.

Hoofdcommissaris Welten heeft geen problemen met het dubbele paspoort (van Aboutaleb).
Tegelijkertijd komt hij met een Site vol met veroordeelde criminelen die nog hun straf moeten uitzitten. Het zijn vooral buitenlandse namen. De criminelen hebben kennelijk een veilig heenkomen gezocht.
Dit alles in één uitzending. P&W zien uiteraard geen ongerijmdheid, noch verband. Dat de koning van Marokko een staatssecretaris van buitenlandse zaken heeft ontslagen vanwege het ontvangen van een Spaans paspoort, wordt niet genoemd, zoals bijna nergens in de Media.


Het is geen publiek geheim, dat de milieufreaks van Groenlinks bij uitstek reizigers zijn en die dus als zodanig behoorlijk bijdragen aan de CO2-uitstoot. Ook weer een spagaat. Maar deze cognitieve dissonantie lossen ze bij Groenlinks op door de aankoop van bomen te promoten. Een positieve actie.
Is de knoet gewenst dan zwaaien ze van Groenlinks met het blauwe vingertje (belastingheffing, copyright rkh). Dit moet de wens om te sturen op gedrag ter wille van hogere Idealen verzoenen met de weerzin tegen beleren en moraliseren (het zwaaien met het opgeheven vingertje).

De vier boven genoemde spagaten blijven echter onverzoend, dat doet domheid of schizofrenie vermoeden.

rkh, 11-01-2009

1 opmerking:

Anoniem zei

Cognitieve dissonantie is vaak onvermijdbaar. Ook voor integere en intelligente mensen. Soms moet je er gewoon mee leren leven.
Sommige oplossingen voor cognitieve dissonantie durft niemand voor zijn rekening te nemen.
PJ te N