zaterdag, juni 09, 2012

De schuld van de Hema


Voor een aantal jaren terug deed de Hema kennelijk iets niet goed. Ze onderpresteerde en werd daarom opgekocht en onderhanden genomen. Dat de Hema is opgekocht, is dus in de eerste plaats de schuld van de Hema zelf.

Vervolgens zadelde het opkoopfonds de Hema op met schulden. Redenen daarvoor zouden kunnen zijn:
1. Zonder lening kon het bedrijf überhaupt niet gekocht worden (vergelijkbaar met een hypotheek op een huis nemen),
2.De innovatie, reorganisatie en/of herstructurering kostten veel geld,
3. Schulden leveren belastingvoordeel op (verliezen zijn aftrekbaar).

Een verwijt aan opkoopfondsen is ook altijd dat ze geld uit de onderneming trekken door deze domweg met extra schulden achter te laten. De rationale daarvan is niet op het eerste oog duidelijk. Want met of zonder schuld wat de opkoper uiteindelijk bij verkoop overhoudt, blijft toch hetzelfde? De nieuwe koper zal immers de schulden verdisconteren in wat hij betaalt.
Het antwoord is -denk ik en dat is de vierde reden- dat nu het aantal potentiële kopers groter is dan zonder schuld. De verkoopprijs is immers door en dankzij de schulden omlaag gegaan.

Het "perverse" is, dat de belastingbetaler via belastingvoordelen bijdraagt aan de winsten van opkoopfondsen. Ook de toekomstige belastingvoordelen, want die zijn enigermate opgenomen in de verkoopprijs. Een verkoopprijs anticipeert immers altijd op de toekomst.
Maar anderzijds: de maatschappij als geheel profiteert uiteindelijk toch ook van het opschudden van een stukje economie.

n.b.: In "Harde Heelmeesters" ontbraken de tweede en vierde reden.

rkh, 08-06-2012

Geen opmerkingen: