maandag, juni 11, 2012

Normstellend schelden heeft zin


Iemand "dikzak" noemen, is dat een hate crime? Dat hangt natuurlijk van de wetten af. Een speciale commissie van het Britse parlement wil in ieder geval de wetten op dit punt aanpassen. Aan huidskleur, geloof en geaardheid wil men de categorie "lichaamsomvang" toevoegen.

Een bericht hierover in de Volkskrant van 1/6/12 maakt duidelijk dat zo'n besluit nogal wat consequenties heeft voor bijv. de kinderliteratuur; veel kinderboeken moeten achter slot en grendel of herschreven worden. Gevolg van de wetgeving zal ook een meer krampachtige omgang met elkaar zijn. Maar gescholden zal er altijd worden, dat is des mensen. Mensen willen nu eenmaal homogeniteit en accepteren daarom geen afwijking van de norm. Het aantal rechtszaken zal toenemen. Redenen genoeg dus om het voorstel af te schieten. Veiligheidsventielen moet je niet afdichten.

Het verbieden van schelden helpt ook niet echt in de strijd tegen obesitas. Het scheldwoord "fatty" draagt juist krachtig de gewenste norm uit van "Maak je niet dik!". Sociale druk is altijd een probaat middel, wanneer gedragsverandering wordt beoogd.
Dat ook enkelen met een genetisch gebrek onder de stigmatisering lijden, moet op de koop worden toegenomen. Je kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken.

rkh, 11-06-2012

1 opmerking:

Anoniem zei

Zeer mee eens.
P.S.: ik kende de uitdrukking "Je kunt geen eieren bakken zonder ze te breken" niet. Wel "Je kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken", zie bijvoorbeeld http://www.woorden.org/woord/omelet. Friese zegswijze ?
PJ te N