vrijdag, januari 11, 2013

De andere kant van het eerlijke verhaal


Diederik Samsom zegt "het eerlijke verhaal" te vertellen*. Hij maakt zichzelf hiermee kwetsbaar voor aanvallen. Want de suggestie is toch dat anderen niet eerlijk zijn en daar maak je vijanden mee, die vroeg of laat terugslaan. En ook op een andere manier maakt Samsom zich kwetsbaar. Met zijn focus op eerlijkheid, daagt Samsom webloggers, journalisten en politici uit hem op zijn eerlijkheid te bevragen.
Samsom organiseert zo -bij wijze van spreken- ongewild zijn eigen tegenspraak.

Samsom heeft op dit moment nog geen moreel gezag (ethos), d.w.z. dat hij niet zonder meer op zijn woord wordt geloofd. Zoals voor velen Kok wel gezag had, voordat hij bij de ING ging werken. Ook weet Samsom niet hele volksstammen te begeisteren (pathos), zoals bijv. Den Uyl en Cohen. Hij roept geen warme gevoelens op. Samsom moet het hebben van de weetjes en cijfertjes (logos).
Ik vind het dus van overmoed (hybris) -zo niet hoogmoed-  getuigen en ook van onverstand (gebrek aan prudentia) om zo de morele trom te roeren. Dat is een derde kwetsbaarheid. Mensen houden niet zo van dat tromgeroffel en van borstklopperij.

Maar wat Samsom propageert, is ook gewoon onzin. "Eerlijkheid" is geen politieke categorie. Wie -nota bene als kandidaat voor het minister presidentschap- zegt dat meer geld naar Griekenland moet, is vooral dom bezig. Net zoals iemand die bij de aankoop van een huis zijn budget prijs geeft. Eerlijk, maar vooral dom. Je verzwakt immers je onderhandelingspositie.
Eerlijkheid, daar koop je niets voor!

* Samsom zegt ook een "moreel kompas" te bezitten.

rkh, 09-01-2013

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Samsom heeft een gymnasiumopleiding in Leeuwarden gevolgd. Een eerlijke opleiding. Bovendien was hij directeur van de groene stroom leverancier "Echte Energie". Eerlijke stroom. Hij kijkt ook eerlijk de wereld in.
U hebt natuurlijk gelijk: een eerlijk mens hoort niet in de politiek. Met eerlijkheid, dus zonder hypocrisie, gaat een land ten onder.
PJ te N

Anoniem zei

Nog een reden waarom Samsom niet deugt: hij rookt niet, drinkt matig en eet vegetarisch. Hij gelooft zelfs niet in God.
Samsom in de politiek betekent de ondergang van Nederland.
P.S. En was Samsom nu maar de enige in de Nederlandse politiek die daar niet hoort.
PJ te N