woensdag, januari 30, 2013

Wie is probleemeigenaar?


Vragen bedenken is een kunst. Bij het bedenken van vragen voor een politicus is verstandig het doel waarvoor zijn partij is opgericht, voor ogen te houden. Helaas worden fundamentele vragen zelden gesteld.
Voor D66 zijn de staatsrechthervormingen de raison d'être. Het referendum is daarvan onderdeel.

Cameron had zijn rede over Europa gehouden. En dus stelde Rutger Castricum van Pownews aan Pechtold de vraag of het ook in Nederland weer niet tijd wordt voor een referendum over Europa. Een goede vraag dus.
Pechtold vroeg op zijn beurt wat dan precies de vraag moet zijn. Wat natuurlijk een probleem is. Meestal is dan het quasi-brutale antwoord van de journalist -bang als hij is voor verlies van regie: "Hoho, ik stel hier de vragen!". Maar nu ging de journalist er op in. Hij had natuurlijk moeten zeggen: "Mijn antwoord interesseert niemand. D66 is toch vóór referenda. Dus waarom nu niet? Dat is de vraag!".
Door met Pechtold mee te gaan werd de journalist plots probleemeigenaar. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren.
  
p.s.:  Van de D66-stemmers is - volgens De Hond - 5% vóór een referendum over de EU en 89% tegen. Landelijk: 52% voor, 45% tegen.

rkh, 27-01-2013

4 opmerkingen:

Anoniem zei

"Door met Pechtold mee te gaan werd de journalist plots probleemeigenaar. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren."
Volgens mij was Castricum al probleemeigenaar: hij wil juist graag een referendum over Europa, maar kan dat niet regelen. Hij hoopte Pechtold voor zijn karretje te spannen. Die leende zich daar niet voor. Voorstanders van referenda willen immers niet een dagelijks referendum. Referendumvraag voor vandaag: bent u voor of tegen prijsverlaging van wintergroenten ?
PJ te N

Anoniem zei

Ik kwam al surfend toevallig op deze website. Het is een schande om te suggereren dat de prijzen van wintergroenten omlaag zouden moeten. Wij boeren hebben het al niet gemakkelijk. Willen ze ons de nek omdraaien ? De das omdoen ?
Honger zij uw deel !

Boer van Buiten.

DIXI zei

In de rol van journalist is niemand probleemeigenaar van wat dan ook.

Anoniem zei

Helemaal mee eens. Castricum vervult de rol van journalist dus niet adequaat.
PJ te N