maandag, maart 23, 2009

De déconfiture van een wonderboy?

Plasterk lijkt overal mee weg te komen. Dat bevreemdt. Hij doet soms goedbedoelde, maar in wezen kwetsende uitspraken. Maar zijn imago blijft onaangetast. Dat verbaast te meer daar het notoir moeilijk is lang een belofte te blijven.
Zo noemde hij op dag 1 zijn staatssecretarissen “kanjers”. Duidelijk is dan wie wie duwt. En wat moeten de beide dames daarop terugzeggen?
Tegen een boze onderwijsbond zei hij, dat ze nog maar een nachtje over een voorstel moesten slapen. Dat is uit de hoogte.
Plasterk prees de ChristenUnie om het vernieuwde homostandpunt (geen aspirant homoraadslid zomaar afwijzen, lokaal in dialoog gaan en elkaar vooral ontmoeten) en prees het homorapport van een zeer gereformeerd schoolbestuur. Volgens Plasterk is de club van Rouvoet op de goede weg en is het voor de rest een kwestie van tijd. Ook dat is uit de hoogte, in wezen neem je de mensen en hun geloof niet serieus.
Maar Plasterk is ontwapenend, straalt uit geen dubbele agenda te hebben, en communiceert goed. Hij zaait ongetwijfeld ergernis, haat en afgunst, maar oogst is er niet. Nog niet.

Ook uit de links-liberale tak van de PvdA klinkt weinig gemor. In de affaire van de cartoonist Nekschot, in de zaak Opinio versus Balkenende(die een kortgeding aanspant vanwege een pastiche van Jaffe Vink) en de cancelling van het Life Science project in Venlo heb ik Plasterk niet gehoord, althans ik kan het mij niet herinneren (ook nog het verleden via google geprobeerd te achterhalen).
De LUW (De BoerenUniversiteit waarover columnist Plasterk ooit negatief heeft geschreven met als gevolg dat een uitnodiging werd ingetrokken) liet dit weekend weten zich door het dierenactivisme bedreigd te voelen. Ben benieuwd of we wat van Plasterk gaan horen.

Jeroen Brouwers heeft nu met een nog te verschijnen pamflet (voorpublicatie in Volkskrant van 21 maart) de afdichtklep van het riool opengezet. Hij beschrijft de arme Plasterk als “hopman”, “windvlaag”, “fruitvlieg beam”, “pedante vlerk”, “ijdele flapdrol”, “feestcondoom”, als iemand die helemaal niets klaarmaakt. In de beste tradities van de agitprop worden zelf hoed, gitaar en de fotografiehobby tot “argumenten”.

De tot nu toe stille critici van Plasterk krijgen gratis en voor niets woorden -gereedschap- aangereikt om met de zegen van Brouwers te slaan of terug te slaan. Eén moet de eerste zijn.

De media zullen er op inspringen en de woorden verspreiden. Of niet; dat kan namelijk ook in Nederland.

rkh, 22-03-2009

Geen opmerkingen: