vrijdag, maart 20, 2009

Van kleine dingen

Een man verkocht op tijd zijn aandelen in Albert Hein. Hij zag de veel geprezen Ahold-voorman Cees van der Hoeven -met zijn nieuwe en jongere vrouw- naar zijn zin te vaak in het Stan Huygens Journaal van de Telegraaf. Hij vermoedde een opkomende megalomanie en deed zijn aandelen maar vast van de hand.

Hoe zal het Rouvoet vergaan? Net na zijn benoeming verscheen op TV een profiel. Naar bleek een overambitieus man. Rouvoet verhuisde speciaal naar een bepaalde gemeente, omdat daar kans was op een plaats in de gemeenteraad. Aldus Egbert Schuurman, eerste kamerlid en geestelijk mentor van groenteboerenzoon Rouvoet. Schuurman vroeg zich in de uitzending ook hardop af of André voor de fiets zou gaan (zoals Donner) of zou kiezen voor auto met chauffeur. IJdelheid en hoogmoed is Rouvoet dus niet vreemd, want André laat zich rijden. Haast nog gemener was Van Middelkoop. Die had het over wollig taalgebruik en lange teksten en dat men bij vergaderingen onder het voorzitterschap van Rouvoet niet tot besluiten komt en dat na afloop niemand meer weet waar het over ging. Kortom, Rouvoet zou niet een echte leider zijn. Opmerkingen die weinig goeds beloven voor het ministerschap.

En hoe zal het verder gaan met de carrière van paradepaardje Plasterk? Toen er in Utrecht mot was over het oorlogsverleden van de naamgever van het “Debije Instituut”, toen zweeg de columnist Plasterk. En ook perikelen in Utrecht rondom de afscheidsrede van judaïst Pieter van der Horst (de rector magnificus vreesde bezwaren en fysieke inbreng van de kant van Moslims) brachten de columnist niet in de benen. Hij gooide ook –volgens de mode van die tijd- lustig modder naar Hirsi Ali, Ephimenco en Ellian (later heeft hij publiekelijk zijn excuus gemaakt).
Dat roept wel de vraag op of Plasterk de vrijdenker is, die men graag in hem wil zien.
Het Life Science project in Venlo is afgeblazen onder druk van dierenactivisme. Maar minister Plasterk heb ik er niet over gehoord. Dat had zeker in de rede gelegen. Het ging hier nota bene om wetenschappelijk onderzoek!


Pars pro toto. Kleine gebeurtenissen, die toch iets zeggen over heel de mens en zijn toekomst.

rkh,.17-03-2009

Geen opmerkingen: