woensdag, maart 25, 2009

Exit Verdonk. Leve het volk!

Ik vermoed dat het met Verdonk is gedaan en dat ze de gang van Jack Spijkerman gaat. Niet zozeer vanwege een slechte pers of problemen met medewerkers, maar simpel om de reden dat zij tegen een elementaire waarde en een elementaire norm heeft gezondigd. Zij heeft namelijk haar strijdmakker Sinke valselijk beschuldigd van fraude. De norm “geen valse getuigenis afleggen” en de waarde “eerlijkheid” heeft Verdonk daarmee geschonden. Dat ze dat zelf uiteindelijk heeft toegegeven, doet daar niet aan af.

Mijn bewering is dat “het volk” oordeelt vanuit waarheden van eeuwen (en kiest in geval van tegenstrijdigheden), daarbij niet gehinderd door politieke spelletjes of de wens tot politieke correctheid. Die waarheden zijn neergeslagen in verhalen, spreuken, cartoons, clichés, oneliners, moppen, tegelwijsheden, slogans, gewoontes en gebaren en daardoor overdraagbaar. Bij het volk zijn de waarden en normen in goede handen. Verreweg de meeste mensen deugen (zoals Maurice de Hond vaak zegt) en spreken tenminste zonder meel in de mond. Aan de morele intuïtie van de gemiddelde burger mankeert niets.

Nog een illustratie van deze bewering, dat de moraal bij het volk geborgd is. Maar nu pakt het positief uit.
Als lid van de tweedekamer stelde Rouvoet (het jongetje dat niet wilde onderdoen op het schoolplein en eindelijk mee begon te schoppen) in een debat minister Verdonk alvast aansprakelijk voor het verlies van het kampioenschap als de voetballer Kalou niet werd “genationaliseerd”*. Maar zeer veel mensen oordeelden, dat niemand mag worden voorgetrokken; een simpele kwestie van gelijke behandeling. “Gelijkheid” is een waarde die diep verankerd ligt met als norm “Gelijke monniken, gelijke kappen” en “Niet meten met twee maten” . Daarbij zullen velen ook nog hebben gemeend dat het uitreiken van een paspoort een ernstige zaak is, die zich niet leent voor goedkoop, politiek stuntwerk.
Kijk, zoiets levert krediet (en kritiek) op.

rkh, 23-03-2009


* Achteraf vond Kalou zelf het ook een idioot idee. In eigen land zou hij voor landverrader worden uitgemaakt.

Geen opmerkingen: