dinsdag, maart 17, 2009

De inkoppers van Ploumen

Afgelopen weekend hield de PvdA een congres. Volgens partijvoorzitter Liliane Ploumen gaan Wilders en Verdonk voor “oprotten of aanpassen”. Bos wil “zijn” Wilders-kiezers terug. Maar met zo’n verwijt richting Wilders en Verdonk is het verloren electoraat niet terug te halen, want dat wil juist de nieuwe Nederlanders een keuze voorleggen. Ploumen heeft de vertwijfelde afhaker een frame geboden om weer volop zijn ongenoegen te uiten. Afhakers hebben niets met praatjes als “integratie moet van twee kanten komen”. Curieus allemaal: In de eerste, officiële versie van de Integratienota stond dat “onvoorwaardelijk voor Nederland” moet worden gekozen.
De voorzitter komt in haar toespraak met Gouda en Ede aan. Maar de verweesde kiezer kan zich nu juist wel vinden in de oproep van Wilders om het leger uit Afghanistan terug te halen en naar Gouda te sturen. Een overdrijving weliswaar, maar de onderliggende boodschap wil Ploumen kennelijk niet begrijpen. In ieder geval heeft ze die niet begrepen. Helaas weer iemand die met symboolblindheid is geslagen, die –als het zo uitkomt- de dingen letterlijk neemt.
Ploumen noemt Wilders n.a.v. zijn Goudse gedachten een “dom blondje” (deze overdrijving is kennelijk wel halal) en daarmee zet ze veel kiezers weg als dom en niet alleen de blonden. De media kunnen met de toch enigszins goedkope diskwalificatie van de kiezer aan de haal gaan, zodat ze elke keer weer daarover dezelfde vragen zal moeten beantwoorden.

Ploumen herinnert kiezers er aan, waarom ze ook alweer zijn weggelopen. De conclusie moet dan ook zijn dat over de rede van de voorzitter weinig is nagedacht, want het effect zal eerder averechts zijn. Het was een preek voor eigen parochie zonder enige werfkracht richting kerkverlaters.


Ongeloofwaardig is Ploumen ook in de opmerking dat zij in Slotervaart woont en Pechtold in een villawijk te Wageningen. Niemand die haar (3 of 4 keer modaal) met Slotervaart identificeert. De ontboezeming zal eerder gezien worden als koketteren met het leed van anderen. Pechtold kan simpel antwoorden: “Ik wist niet, dat er ook villa’s in Slotervaart staan”.
Zelfs ook hierover is dus niet goed nagedacht. Dat verbaast.

rkh, 16-03-09

Geen opmerkingen: