vrijdag, juni 26, 2009

Politiek is oorlog met andere middelen*

De mens is van nature niet altijd en overal geneigd het goede te doen en het kwade te laten. Wat in praktijk tot chaos leidt. In de loop van de geschiedenis is met veel geweld orde in die chaos gebracht.
Mijn stelling is, dat de parlementaire democratie nog altijd deze “oorlog van allen tegen allen” (Hobbes) laat zien, zij het meer groepsgewijs en in gestileerde vorm.
Voordeel van bovenstaande aannames is, dat aberraties gemakkelijker zijn te begrijpen dan wanneer van de goedheid van de mens wordt uitgegaan.

Er wordt hier eigenlijk niets nieuws gezegd. Zelden zal immers de redelijkheid van een voorstel als zodanig een ieder overtuigen. Want wat de één als redelijk voorkomt, is voor de ander onredelijk. In het merendeel van de gevallen geeft uitruil in onderhandelingen, de macht van het getal of van de straat de doorslag bij het maken van wet- en regelgeving.
En inderdaad zonder strijd komt niets groots tot stand.

Onder druk van de straat werd kraken legaal. Dat is het recht van de overwinnaar.
Eind jaren ’70 kregen gastarbeiders stemrecht op gemeentelijk niveau, ook als ze de Nederlandse nationaliteit niet hadden en de Nederlandse taal niet machtig waren. Gevolg van straatrumoer, acties van zaakwaarnemers, vrouwen in de overgang en slappe knieën van politici. Maar wat is en was de ratio achter deze regel?
Het plan voor “gratis schoolboeken” werd door Livestro -in Buitenhof- kundig gefileerd en is tot aan de Raad van State toe afgewezen. Maar staatssecretaris Bijsterveld zet het plan gewoon door. Wat heet hier “redelijkheid”? Eén iemand is binnen het CDA er mee begonnen. Andere partijen dachten niet achter te kunnen blijven.

René Cuperus (5de op de lijst van EU-kandidaten van de PvdA) schreef in zijn column in de Volkskrant eens, dat “Parlement” een samentrekking is van “parler” en “mentir”.
Hij zat er niet veel naast. In het Huis van de Democratie heeft de Rede het nakijken. Het gaat er ordinair om de macht.

* Clausewitz: Oorlog is de voortzetting van politiek met anderen middelen.

rkh, 25-07-2009

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je bedoelt Joshua Livestro denk ik ? Zie ook zijn wikipedia verhaal.
PJ te N

DIXI zei

Yes, sir.