maandag, juli 20, 2009

JihadWatchers

Je had vroeger KremlinWatchers. Hun taak was onder andere de machtsverhoudingen binnen het Kremlin in kaart te brengen. Dat betekende voor die politieke analisten: puzzelen, tussen de regels lezen en zien wat niet te zien was.

Voor de burgers van dit land is het niet anders. Ook die moeten soms maar raden wat er aan de hand is. Machthebbers houden zaken onder tafel en doen bij problemen het liefst niets, maar moeten ze iets dan graag met zo min mogelijk informatie richting de gewone burgers. Dat wil zeggen geen melding van etniciteit, geen “Achmed B.” maar “A.B.” en bij “A. el B.” maar helemaal niets.* Pas als het echt niet meer is stil te houden, gaan de boven ons gestelde over tot het zgn. Benoemen. De media -incl. De Telegraaf en excl. Geen Stijl- volgen hierin slaafs de overheid en wantrouwen de burger dus evenzeer als de politici dat doen.
Overdreven? Pas geleden sloeg op het Leidse Plein een taxichauffeur een klant dood. Deze affaire laat het bekende patroon zien: niets of weinig doen aan de al tijden bestaande terreur op die taxistandplaats, pas actie in uiterste noodzaak (iemand is dood), specifieke informatie achterhouden (terreur van Marokkanen), pas benoemen als het niet anders kan, daarna jezelf als daadkrachtige bestuurder positioneren van “kijk mij eens benoemen”.

Maar meestal wordt er helemaal niets benoemd en lezen we in het Parool: “Vier meisjes op het Leidse Plein door jongens op scooter aangevallen. Een meisje ziekenhuis ingetrapt”. Wij, de gewone lezers, weten dan genoeg. De scooter is een sjibbolet geworden. Of je slaat aan op “neven”, “kinderen van 12 jaar”, “oude vrouw in rolstoel”. Soms is er een cryptische aanwijzing dan staat ergens terloops in de tekst bijv. dat er “discriminatie” is geroepen of dat ze net terug zijn van een vakantie in Marokko, of is online reageren plotseling niet (meer) mogelijk**.
Je leest wat er niet staat. Tenminste als de krant het bericht heeft opgenomen, want het is niet gezegd dat de krant informeert. In de papieren editie van Trouw zal waarschijnlijk het bericht over ernstige overlast in het zwembad van Ridderkerk niet hebben gestaan. Dat zet immers maar bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Het ging hier zgn. om Rotterdamse jongetjes in de leeftijd van 12 tot 16 jaar.

Vorige week is een zeer gewelddadige groep ingerekend. Zelfs invaliden werden niet ontzien. Aan het eind van het bericht werd gezegd dat één van de mannen was gearresteerd op Schiphol. Hij was op weg naar …. Suriname. Maar wat moet -in Allah’s naam- een Marokkaan in Suriname?
Een overvloed aan politiek correcte informatie kan dus tot een valse verdenking leiden! Misschien was dat wel de reden om toch maar “Suriname” in de tekst te zetten.


* Op het noemen van het geslacht rust nog geen taboe, terwijl dat natuurlijk net zo goed stigmatiserend is.

** Dit gebeurt bij de Leeuwarder Courant. Je weet dan dat het over Antillianen gaat.

rkh, 19-07-2009

Geen opmerkingen: