vrijdag, november 13, 2009

Perverteringen van de Idee van Gelijkheid

Een eerste pervertering is Gelijkheid laten samenvallen met Eigen Gelijk. Hirsi Ali bijvoorbeeld ziet geloof als gif en op grond daarvan wijst ze de school met de bijbel af. Hier geen abstractie van eigen situatie of veralgemening* en hier geen oog voor diversiteit of anders-zijn. Wat ze meent, denkt te menen of denkt te moeten menen, wordt verabsoluteerd en het liefst aan anderen opgelegd.

Een tweede pervertering is Gelijkheid nemen als doel op zich. Direct is Iran net als de VS een kernmacht. Want waarom –niet waar- de één wel en de ander niet? Maar wat schieten we er mee op?
Het Verwey-Jonker Instituut wil met alle geweld Gelijkheid van man en vrouw aan de SGP opdringen. Maar wie wordt hier gelukkig van?

Een derde pervertering is de Idee van Gelijkheid gelijkstellen met egalitarisme. Waarbij niet alleen de uitkomsten gelijk moeten zijn, maar het liefst ook nog de beginvoorwaarden. Daarom vrij baan voor crêches en brede scholen en daarom weinig oog voor hoogbegaafden. Het radicale socialisme is een beweging tegen de natuur in.

rkh, 12-11-2009


* Het probleem is hier dus niet “Geloof: gift of gif?”, maar in welke mate mag de Overheid zich bemoeien met iemands leven?

1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal mee eens !
Gelijke monniken gelijke kappen, maar asjeblieft niet iedereen monnik, dat zou inderdaad tegen de natuur in gaan.
PJ te N