donderdag, maart 31, 2011

Op naar de politiestaat

Mensen van ADO Den Haag zongen op een feestje uit volle borst "We gaan op jodenjacht" en "Hamas, Hamas, alle joden aan het gas". Reden voor Buitenhof om hier op 27/3 aandacht aan te besteden.

Simon Kuper* gooit het op wetgeving en strikte handhaving. Voor spelers en functionarissen ziet hij in dezen uitdrukkelijk geen taak; het is een taak van de overheid.

Dat is tegelijkertijd een misverstand en een gemiste kans. Want een cultuur, een mentaliteit verander je pas echt wanneer prominenten, iconen en idolen zich op het juiste moment in waarderende of afkeurende bewoordingen** uitspreken.
Waarden en normen sla je er niet in. Alleen een politiestaat kan de schijn van succes hooghouden.

Kuper claimt dat de remedie van wetgeving en handhaving in Groot-Brittanniƫ succesvol is; in het stadion wordt niet meer met bananen gegooid. De vraag hoe het er dan buiten het stadion aan toe gaat, werd in Buitenhof niet gesteld, dus ook niet de vraag of we een politiestaat willen ja dan te nee. Kuper lijkt in ieder geval voor de politiestaat te kiezen.


* Een Brit, die zijn jeugd in Nederland doorbracht.

** Zo had Balkenende -de man van waarden en normen- zich over het Nederlands voetbal in Zuid-Afrika moeten uitlaten. Met name over Nigel de Jong (een Antilliaanse Nederlander) die er geen been inziet een ander letterlijk de poten te breken.
p.s.: Heeft er al eens iemand opgewezen dat "Balkende" een mooi voorbeeld is van het inslikken van lettergrepen?

rkh, 31-03-2011

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Helemaal mee eens !
PS: bij mijn weten had nog niemand eerder het verband gelegd tussen Balkende en inslikken van lettergrepen. Echter de portee van dit verband ontgaat mij. Ik snap dat het ernaar verwijst dat Balkenende lettergrepen inslikte en dat men ezels vaak balkende aantreft, maar verder kom ik niet.
PJ te N

DIXI zei

X: Balkenende slikt woorden in.

Y: Kun je een voorbeeld geven?

X: Balkende!

Leuk of leuk?

Anoniem zei

Leuk inderdaad als het geen naamgrapje zou zijn.

P. Jongelachspier te N

DIXI zei

Het is dan ook geen naamgrap.
"Bak Ellende" (dixit De Waal) dat is een naamgrap.

De grap is hier dat het voorbeeld van inslikken zo onvermoed dichtbij ligt.

Anoniem zei

Nu snap ik het ! Het ligt zo dichtbij dat ik er gemakkelijk overheen kijk. Dat is misschien ook de verklaring dat niemand er eerder is opgekomen.
Chapeau !
PJ te N