vrijdag, augustus 19, 2011

Over dominantie van culturen

Waarom zien we Obama niet gewoon als witte man? Zijn vader was zwart, maar zijn moeder was -bij wijze van spreken- witter dan wit. Toch wordt hij "de eerste zwarte president van Amerika" genoemd. Vanwaar deze asymmetrie tussen zwart en wit?


Antwoord: omdat wij (wit & zwart) vanuit een wit perspectief kijken. Wit is de norm. Wie daar buiten valt, is niet-wit. Obama wijkt af en kan daarom niet als wit gezien worden.

Zou zwart dominant zijn (bijv. omdat donker Afrika op alle fronten het machtigste land is) dan zou Obama voor ons (zwart & wit) wit zijn, want niet-zwart. Hij wijkt af van de norm en zou dus niet als zwart gezien kunnen worden.

Niemand noemt Obama "kleurling". Dat geeft kennelijk te weinig aan wat hij niet is.


Hetzelfde met de ontdekking van onbekende soorten in exotische oorden. De inboorlingen zijn er natuurlijk al eeuwen mee bekend. Alleen vanuit een westers perspectief zijn het onbekende soorten, die nu pas worden ontdekt. Iets bestaat pas als het met Westerse ogen is gezien.


Operazangeres Tania Kross ging op zoek naar haar roots. In de stamboom komen slaven én slavendrijvers voor. Ze koos voor de slachtofferrol. Kross -afstammeling van onderdrukkers- had op TV haar excuses kunnen maken aan de nazaten van slaven, maar ze koos dus anders. Weer die asymmetrie. Dat ze deze keuze maakte en dat deze keuze niet opviel, is omdat in onze cultuur slachtofferschap in hoog aanzien staat.


p.s.: In dit verband moet natuurlijk wel de term "oriëntalisme" vallen. Bij dezen.


rkh, 17-08-2011

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien is er eerder sprake van dominantie van huidskleur dan dominantie van cultuur ? Chinezen proberen er uit te zien als blanken, Afrikanen die minder zwart zijn ("more pale in compexion" zoals mijn Biafraanse pen friend schreef in 1960 wat ik toen niet begreep omdat ik pale opvatte als een biersoort) staan in Afrika in hoger aanzien. Indianen verwachtten blanke verlossers en kregen Columbus c.s. als vervulling.
De laatste twee voorbeelden kun je ook zien als dominantie van cultuur. Maar voor Chinezen is dacht ik de chinese cultuur dominant.
PJ te N

DIXI zei

Als je hebt over dominantie van kleur dan heb je het over het object en niet over de waardering.
Wat bedoel je dan?

Chinese cultuur voor chinezen dominant?
Wat zegt het als ze spijkerbroeken, beethoven, big mac's willen en hun ogen corrigeren?