donderdag, november 22, 2012

Perverse solidariteit


De PvdA wil de basisbeurs verruilen voor een sociaal leenstelsel, want de slager om de hoek hoeft niet op te draaien voor de goed verdienende advocaat in spe. Jesse Klaver van GroenLinks spreekt namens de bakkers: "want we vinden het niet solidair dat de bakker nu betaalt voor de advocaat" (Ten Eerste, 21 november). Wouter Bos sprak in 2008 zelfs van een "perverse solidariteit", daarmee de solidariteitsgedachte op zich ook nog eens verdachtmakend. Wat voor een socialist natuurlijk niet zo slim is.

Voor Bos en Klaver betekent "solidariteit": geld van anderen geven aan zwakken. En voor beide heren zijn studenten per definitie niet zwak, omdat ze later -als het goed gaat- veel geld verdienen. De inbreng van dit tijdsaspect maakt de redenering tamelijk onzinnig. Ontwikkelingslanden met nog niet geƫxploiteerde bodemschatten kunnen dan "Hulp Nu" wel vergeten, want later zijn ze rijk.
En ook hun (impliciete) definitie van solidariteit klopt niet. Je bent solidair -en niet noodzakelijk financieel- met mensen die de strijd aangaan met krachten en machten die hen het leven zuur maken. Dat zijn sterke mensen. Met zwakken heb je hooguit compassie.

Dit populistische gepraat over het al dan niet solidair zijn met studenten, verhult dus dat de discussie over de  studiefinanciering helemaal niet over solidariteit gaat. De discussie moet gaan over welbegrepen eigenbelang. En volgens mij betalen bakkers en slagers graag voor studenten als het maar ten goede komt aan de maatschappij als geheel, dus ook aan de bakkers en slagers van deze wereld, hun kinderen en kindskinderen.

rkh, 21-11-2012

1 opmerking:

Anoniem zei

"Je bent solidair met mensen die de strijd aangaan, sterke mensen. Met zwakken heb je compassie."
Mooi geformuleerd ! Inhoudelijk sterk.
PJ te N