zondag, november 04, 2012

Zelf problemen maken: de zorgpremie


Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie heeft nog al wat negatieve gevolgen. Het ondergraaft de solidariteit tussen "zieken" en gezonden, tussen armen en "rijken" (waarom zoveel betalen voor iemand die ongezond leeft en voor wie de zorg praktisch gratis is?). Het draagt niet bij aan kostenbewustzijn (voor velen is de zorg praktisch gratis). Concurrentie -en dus kostenreductie- is voor zorgverzekeraars niet meer interessant (het gaat om 20€ per maand per klant, de rest  krijgen de verzekeraars toch wel via de belastingen).

Allemaal effecten die je helemaal niet wilt. Zeker niet, wanneer het beheersen van de zorgkosten op zich al een probleem is. Verkapte belastingen moet je niet willen, dat geeft alleen maar mist. Nivelleren doe je via belastingen en niet via de zorgpremie. Wie oneigenlijke middelen gebruikt, werkt gegarandeerd zichzelf en anderen in de nesten.
Met de fiets moet je ook geen wheely doen. Daar is de fiets niet voor geëigend.

Daar komt nog bij, dat deze nivellering helemaal niet goed is voor de werkgelegenheid. Volgens het CPB scheelt dat 70.000-140.000 arbeidsplaatsen. Maar dit terzijde. Nog wel ter zake is: waarom blijven brand-, auto-, inboedelverzekering en verkeersboetes eigenlijk buiten schot?

De achtergrond van deze ellende is, dat de PvdA -opgejaagd door de SP- zich weer ideologische veren heeft aangemeten en dus verstand heeft ingeruild voor emotie. Anderzijds wil de VVD alleen maar belastingverlaging.

n.b.:
Volgens Maurice de Hond (2/11) is 57% vóór een inkomensafhankelijke premie ( 38% van de VVD'ers, 78% van de PvdA'ers) en slechts 37% tegen ( 55% van de VVD'ers, 19% van de PvdA'ers).
51% vindt dat nivelleren op andere manier moet en 24% vindt de gemaakte keuze uitstekend.

rkh, 03-11-2012

1 opmerking:

Anoniem zei

Helder !
Zo krijgt het woord zorgpremie wel een heel andere betekenis ...

PJ te N