donderdag, november 08, 2012

Zelf problemen maken: de formatie


Rutte II is na hooguit 2 dagen al in de problemen. Jan Pronk heeft in wel gekozen bewoordingen de methode Bos/KPMG afgeserveerd: Formeren is geen potje kwartetten, maar schaken. Toch is dit positieve uitruilen van onderhandelingspunten niet de meest fundamentele fout in het formatieproces. En ook de snelheid van formeren is niet het springende punt.
De fundamentele fout is om geen draagvlak te creƫren. Dit zal blijven opspelen. De poldergeest ontbrak en dat breekt op.

Anderen er niet bij betrekken en daarmee niet verantwoordelijk maken voor het eindresultaat, is vragen om problemen. Zelfs minister Schippers mocht -volgens Wiegel- niet meedenken. Maar er wordt vervolgens wel verwacht dat zij een PvdA-programma uitvoert.
Dat gaat dus niet werken, ondanks het feit dat zij als parlementslid (na een korte leespauze) en als minister haar handtekening heeft gezet.

Ook ministeries werden buiten de deur gehouden. Dus die zullen met plezier cijfers aanleveren, die het beleid van dit kabinet ondergraven. Er is ook nog zoiets als eergevoel.

Op eerste bladzijde van het regeerakkoord komt 3x "samen" voor, 2x "samenleving" en 1x "samenwerking". Wat betekent "samen"? Practise what you preach!
Het woord "polderen" komt overigens in het hele akkoord niet voor.

Mijn conclusie: hier zijn geen politici, maar managers bezig geweest die geen respect hebben voor de persoon en intellectuele capaciteit van betrokken anderen.

p.s.: Ik hoor niets over de armoedeval. Wanneer loont het voor een bijstandstrekker om weer te gaan werken, zonder dus "dief" van "eigen" portemonnee te worden?

rkh, 08-11-2012 

1 opmerking:

Anoniem zei

Scherp gezien !
NB: Wikipedia: "In folklore and the paranormal, a poldergeest is the apparent manifestation of an imperceptible but noisy, disruptive or destructive entity."
Inderdaad, als die een keer ontbreekt, breekt het een keer op.
PJ te N