maandag, november 05, 2012

Zelf problemen maken: de liberale islam


Nederland kent een scheiding tussen Kerk en Staat. Dat betekent niet, dat de Overheid geen subsidie of belastingvoordeel mag geven. De Overheid mag alleen niet het ene kerkgenootschap bevoordelen of benadelen t.o.v. een ander. Voor de Overheid zijn alle kerkgenootschappen gelijk*. De Overheid heeft geen voorkeur. Duidelijk.

Maar Cohen had als burgemeester van Amsterdam geen boodschap aan deze scheiding van Kerk en Staat. Hij wilde integratie via de moskee en ondersteunde daarom de "liberale Islam"  met belastinggeld. Cohen beriep zich daarbij op het principe van "compenserende neutraliteit".
Amsterdam onderscheidde in die dagen drie soorten neutraliteit: exclusief, inclusief en compenserend. Dus naast inclusief en exclusief nog iets. Hoe kom je er op! Je hoeft niet te weten waar dit over gaat om te begrijpen dat het foute boel is. Een reden te meer om de ingeslagen dwaalweg spoorslags te verlaten.

Mijn punt is dit: wie afwijkt van een norm van jaren, komt vroeg of laat op de koffie en moet dat dus niet willen. Zo'n norm is er namelijk niet voor niets. Met zijn overschrijding van de scheiding had Cohen kunnen weten, dat zijn project wel moest mislukken. En de experimenten zijn dan ook allemaal mislukt. Op kosten van de belastingbetaler, dat wel.

* De Satanskerk valt er buiten. Hoe het zit met de Sciencetologykerk weet ik niet, is in ieder geval in Duitsland verboden.

rkh, 04-11-2012

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De dissertatie van Job Cohen is spoorloos verdwenen. Nergens meer te vinden.
Ook een staaltje van compenserende neutraliteit ?
PJ te N

DIXI zei

Jammer. Broer Floris vond de dissertatie niveau hebben. Voor de rest heeft/had hij weinig fiducie in zijn broer.