zaterdag, januari 17, 2015

Kuzu ziet de Islam als het kwaad

Kamerlid Tunahan Kuzu van de fractie Kuzu/Öztürk vraagt -in het debat van 14/1- aan Wilders of hij de Islam als het kwaad ziet. Wilders wil niet antwoorden op een ja/nee-vraag. Vervolgens wordt het manifest van Breivik getoond, waarin Wilders 30 keer zou zijn genoemd. Kuzu concludeert: “Daarmee bent u ook de oorzaak van het kwaad. En als U consequent en consistent bent dan zou u ook moeten zeggen dat u uzelf moet bestrijden”.
Wat gaat er voor Kuzu mis in deze analogieredenering?

Kuzu vindt dus dat Wilders de oorzaak is van het kwaad dat Breivik heet. Dat is het analogon, dat normaliter de these verheldert en ondersteunt. De bijbehorende these moet hier logischerwijs zijn: “De Islam is het probleem”. De volledige redenering luidt: “De Islam is de oorzaak van terreur, zoals Wilders (mede) de oorzaak is van de terreurdaden van Breivik”.
Daarmee bevestigt Kuzu dus –ongewild- het gelijk van Wilders. Deze consequentie heeft Wilders niet gezien.

Kuzu is geen domme jongen; hij heeft gymnasium en heeft bestuurskunde gestudeerd. Dus is de vraag ook: Waarom gaat het mis? Ik denk dat Kuzu gebiologeerd is geweest door de leuk gevonden jij-bak van u-moet-uzelf-bestrijden. Daardoor is bij hem in de analogieredenering bijzaak (het analogon) hoofdzaak geworden en het wezenlijke verband tussen these en analogon op de achtergrond geraakt.
Deze aanval op Wilders keert zich dus tegen Kuzu zelf.

rkh, 16-01-2015

1 opmerking:

Anoniem zei

Bijzaak of hoofdzaak ?
Stelling: als ieder (het kwaad in) zichzelf bestrijdt, krijgen we een betere wereld.
Variant op de oude wijsheid "verbeter de wereld en begin bij jezelf".
NB: dat geldt natuurlijk niet voor politiemensen.
PJ te N