dinsdag, januari 27, 2015

Pesten op niveau

Pesten beperkt zich niet tot het schoolplein. Ook politici kunnen er wat van. Het pesten vangt aan, wanneer ontkennen, negeren, verhullen, ridiculiseren en relativeren niet meer helpt. Doel is de andersdenkende op een controversieel onderwerp voorgoed monddood te maken.

In 2009 waren er in Duitsland landelijke verkiezingen. Integratie en migratie waren geen thema. Kort daarop verscheen het boek van Thilo Sarrazin (“Deutschland schafft sich ab”) en bleek dit onderwerp wel degelijk te leven. Sarrazin werd in de rechtse hoek gezet. Een topfunctie bij de Bundesbank moest hij (op aanwijzing van Merkel) opgeven. Hij hield de eer aan zichzelf.  Er werden pogingen ondernomen hem het lidmaatschap van de SPD te ontnemen.

Merkel mag graag zeggen dat iets “alternativlos” is. Enkele maanden voor de verkiezingen van 2013 werd het Alternativ für Deutschland (AfD) opgericht, dat met 4.7% net niet de kiesdrempel van 5% haalde. Een partij van mensen die de CDU te links vinden en euro-kritisch zijn, begonnen met 100 professoren economie. De partij werd in de extreemrechtse hoek gezet en besmet verklaard. De minister van financiën Schauble vond de AfD een schande voor Duitsland.

En dan nu de Patriotische Europaër gegen die Islamisierung des Abendlandes (Pegida). Fahimi, secretaris-generaal van de SPD, riep politici, kerken, vakbonden etc. op zich tegen Pegida te keren. Schröder wenste zich een opstand van de “Änstandigen”. Merkel liet weten: “Der Islam gehört zu Deutschland”*. Bundespräsident Gauck liet weten dat het begrip “Lügenpresse” ook door de nazi’s werd gebruikt.

Mijn conclusie is dat Duitsland in staat van ontkenning is.

* 48% eens, 48% oneens.
Op de vraag “Is de Islam een bedreiging voor de westerse democratie?” antwoorden 35% ja en 58% nee.
17% vindt Pegida eerder goed, 74% vinden Pegida eerder slecht.
Bron: ZDF-politbarometer van 20/1. Dat is na aanslagen in Parijs.



rkh, 26-01-2015

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zal niet ontkennen dat Duitsland in staat van ontkenning is. Ik ontken wel dat ontkennen hetzelfde is als pesten.
PJ te N

DIXI zei

En Wie beweert dat dan wel?

Anoniem zei

Ik ontken dat Dixi dit beweert.
Dus wees op uw hoede: als dit niet helpt, vangt pesten (mogelijk) aan.
PJ te N